Problema ocrotirii starii de sanatate a copiilor din prezent devine destul de actuala, deoarece este influentata de un sir de factori sociali si ecologici.

Analiza si aprecierea indicilor morbiditatii elevilor pe o perioada de 17 ani ne demonstreaza o tendinta de sporire a lor de la 123,4 la 1000 elevi in 1985 pana la 28,8% in 1998, majorandu-se mai mult de 2 ori. In ultimii ani se constata o diminuare neconstanta, atingand in anul 2001 nivelul de 248,3%0.
Evaluarea morbiditatii generale la scolari si unii factori ce o determina (Vera Popovici, Galina Sofronie)In sctructura morbiditatii pe 1 loc se plaseaza maladiile organelor de respiratie alcatuind 32,1 la suta, dupa ce urmeaza morbiditatea cu acuitatea scazuta a vazului cu 23,2% si in sfarsit maladiile sistemului cardiovascular cu 13,6%.

Pe locul IV-lea si V-lea respectiv sunt plasate maladiile sistemului hematopoietic 12,2% si sistemului digestiv cu 9,8%. La elevii din clasele primare se determina o morbiditate generala mai sporita fata de cei din clasele superioare, ce intr-o anumita masura, posibil sunt influentate de particularitatile de varsta, maturizarea unor sisteme, formarea si determinarea sistemului imun s.a.

Prezinta un interes deosebit raspandirea unor maladii in dependenta de varsta copiilor. S-a determinat ca copiii de 7-13 ani mai frecvent sunt bolnavi de maladiile organelor de respiratie, boli infectioase si a pielii. In acelasi timp l cei de 14-16 ani se determina o morbiditate mai sporita a sistemului nervos periferic, inclusiv cu acuitatea scazuta a vazului, maladiile sistemului cardiovascular si digestiv.

In prezent o deosebita atentie trebuie de oferit intrebarii despre majorarea in continua a afectiunilor sangelui si sistemului hematopoietic de la 14,1%0 in 1998 pana la 16,2%0 in 2001, avand o tendinta de sporire in continuare.

E de mentionat faptul ca din grupa maladiilor sistemului hematopoietic mai frecvent se inregistreaza anemiile feriprive, ce alcatuiec circa 80%, din morbiditatea prin anemii inregistrata in cadrul sectorului Edinet si in deosebi la elevii din scolile Trinca, Cuconesti, Corpaci, Cupcini s.a.

E cunoscut faptul ca starea de sanatate a copiilor si adolescentilor este influentata de un sir de factori sociali, ecologici, inclusiv si comportamentul igienic. Analiza datelor obtinute permit de a constata existenta unei corelatii (Rxy=0,832) dintre acuitatea scazuta a vazului, insuficienta iluminatului natural si artificial din incaparile principale a scolilor. Anemiile feroprive in mare masura sunt conditionate de carenta de fier, insuficienta de proteine (Rxy=0,992; 0,987; 0,982).

Reiesind din valoarea indicilor medii ai morbiditatii generale si folosind metodele matematice (dupa Valvaciov) s-a efectuat prognozarea morbiditatii generale pe ultimii 3 ani. Dupa cum am mentionat mai sus se determina o diminuare a morbiditatii generale. Pentru determinarea factorilor de risc si a morbiditatii s-a intocmit un sistem de supraveghere igienico-epidemiologic, ce prevede un sir de masuri ce tin de:
- evaluarea factorilor;
- evaluarea morbiditatii generale
- evaluarea masurilor profilactice

Din masurile profilactice au fost realizate cele ce tin de educatia pentru sanatate si promovarea modului sanatos de viata.

In scop profilactic au fost folosite pe larg:
- presa, televiziunea locala, radio "Sanatatea", prin intermediul caruia au fost difuzate un sir de convorbiri pentru diferite teme.

Conform indicatiilor din plan sarcina in majoritatea scolilor s-au optimizat parametrii iluminatului natural si artificial, fapt care a contribuit la diminuarea morbiditatii cu acuitatea scazuta a vazului de la 48,1%0 in 1998 pana la 39,5%0 in 2002. Se determina o diminuare si a morbiditatii sistemului cardiovascular de la 18,3%0 in 1998 pana la 15,1%0 in 2001, si sistemului hematopoietic, maladiilor sistemului osteomuscular.

Din contul diminuarii unui sir de maladii se determina o stabilizare a morbiditatii generale in ultimii 3 ani.

Rezultatele obtinute confirma ca masurile de profilaxie efectuate in institutiile instructiv-educative au un efect pozitiv.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

Apendicita - urgență chirurgicală abdominalăApendicita - urgență chirurgicală abdominală
22.03.2019

Apendicita este cea mai frecventă urgență chirurgicală abdominală, și constă în inflamația apendicelui. Această afecțiune apare f [ ... ]

Xeroftalmia, sindromul ochilor uscațiXeroftalmia, sindromul ochilor uscați
22.03.2019

Sindromul ochilor uscați, numit și keratoconjunctivită uscată sau xeroftalmia, apare și din cauza lipsei îndelungate de lubrifiere și [ ... ]

Gripa, un debut brusc și violentGripa, un debut brusc și violent
20.03.2019

Gripa este o boală severă care determină niveluri ridicate ale mortalității. Se estimează că circa 5% și 15% din populația globului [ ... ]

Depresia, simptome și cauzeDepresia, simptome și cauze
20.03.2019

Stările depresive ce durează perioade îndelungate de timp nu sunt normale. În plus, de multe ori ele sunt cauzate doar de o tulburare a  [ ... ]

Acrocianoza, scăderea cantității de oxigenAcrocianoza, scăderea cantității de oxigen
20.03.2019

Acrocianoza reprezintă o afecțiune caracterizată de micșorarea cantității de oxigen care ajunge la nivelul extremităților. Mâinile  [ ... ]

Nuca, un ingredient excelentNuca, un ingredient excelent
19.03.2019

Nuca reprezintă un ingredient excelent atât pentru prăjituri, cozonaci, pâine, biscuiți, ciocolată sau înghețată, dar și pentru m [ ... ]

Aloe Vera, terapii naturisteAloe Vera, terapii naturiste
19.03.2019

Aloe Vera conține minerale care au rolul de a potoli senzația de mâncărime de la nivelul pielii. De aceea, ea este foarte des folosită  [ ... ]

Despre transpirația excesivăDespre transpirația excesivă
19.03.2019

Cu toții cunoaștem senzația neplăcută când pielea este mai mereu umedă, iar hainele se lipesc de noi. Din păcate, există persoane c [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment