Problema ocrotirii starii de sanatate a copiilor din prezent devine destul de actuala, deoarece este influentata de un sir de factori sociali si ecologici.

Analiza si aprecierea indicilor morbiditatii elevilor pe o perioada de 17 ani ne demonstreaza o tendinta de sporire a lor de la 123,4 la 1000 elevi in 1985 pana la 28,8% in 1998, majorandu-se mai mult de 2 ori. In ultimii ani se constata o diminuare neconstanta, atingand in anul 2001 nivelul de 248,3%0.
Evaluarea morbiditatii generale la scolari si unii factori ce o determina (Vera Popovici, Galina Sofronie)In sctructura morbiditatii pe 1 loc se plaseaza maladiile organelor de respiratie alcatuind 32,1 la suta, dupa ce urmeaza morbiditatea cu acuitatea scazuta a vazului cu 23,2% si in sfarsit maladiile sistemului cardiovascular cu 13,6%.

Pe locul IV-lea si V-lea respectiv sunt plasate maladiile sistemului hematopoietic 12,2% si sistemului digestiv cu 9,8%. La elevii din clasele primare se determina o morbiditate generala mai sporita fata de cei din clasele superioare, ce intr-o anumita masura, posibil sunt influentate de particularitatile de varsta, maturizarea unor sisteme, formarea si determinarea sistemului imun s.a.

Prezinta un interes deosebit raspandirea unor maladii in dependenta de varsta copiilor. S-a determinat ca copiii de 7-13 ani mai frecvent sunt bolnavi de maladiile organelor de respiratie, boli infectioase si a pielii. In acelasi timp l cei de 14-16 ani se determina o morbiditate mai sporita a sistemului nervos periferic, inclusiv cu acuitatea scazuta a vazului, maladiile sistemului cardiovascular si digestiv.

In prezent o deosebita atentie trebuie de oferit intrebarii despre majorarea in continua a afectiunilor sangelui si sistemului hematopoietic de la 14,1%0 in 1998 pana la 16,2%0 in 2001, avand o tendinta de sporire in continuare.

E de mentionat faptul ca din grupa maladiilor sistemului hematopoietic mai frecvent se inregistreaza anemiile feriprive, ce alcatuiec circa 80%, din morbiditatea prin anemii inregistrata in cadrul sectorului Edinet si in deosebi la elevii din scolile Trinca, Cuconesti, Corpaci, Cupcini s.a.

E cunoscut faptul ca starea de sanatate a copiilor si adolescentilor este influentata de un sir de factori sociali, ecologici, inclusiv si comportamentul igienic. Analiza datelor obtinute permit de a constata existenta unei corelatii (Rxy=0,832) dintre acuitatea scazuta a vazului, insuficienta iluminatului natural si artificial din incaparile principale a scolilor. Anemiile feroprive in mare masura sunt conditionate de carenta de fier, insuficienta de proteine (Rxy=0,992; 0,987; 0,982).

Reiesind din valoarea indicilor medii ai morbiditatii generale si folosind metodele matematice (dupa Valvaciov) s-a efectuat prognozarea morbiditatii generale pe ultimii 3 ani. Dupa cum am mentionat mai sus se determina o diminuare a morbiditatii generale. Pentru determinarea factorilor de risc si a morbiditatii s-a intocmit un sistem de supraveghere igienico-epidemiologic, ce prevede un sir de masuri ce tin de:
- evaluarea factorilor;
- evaluarea morbiditatii generale
- evaluarea masurilor profilactice

Din masurile profilactice au fost realizate cele ce tin de educatia pentru sanatate si promovarea modului sanatos de viata.

In scop profilactic au fost folosite pe larg:
- presa, televiziunea locala, radio "Sanatatea", prin intermediul caruia au fost difuzate un sir de convorbiri pentru diferite teme.

Conform indicatiilor din plan sarcina in majoritatea scolilor s-au optimizat parametrii iluminatului natural si artificial, fapt care a contribuit la diminuarea morbiditatii cu acuitatea scazuta a vazului de la 48,1%0 in 1998 pana la 39,5%0 in 2002. Se determina o diminuare si a morbiditatii sistemului cardiovascular de la 18,3%0 in 1998 pana la 15,1%0 in 2001, si sistemului hematopoietic, maladiilor sistemului osteomuscular.

Din contul diminuarii unui sir de maladii se determina o stabilizare a morbiditatii generale in ultimii 3 ani.

Rezultatele obtinute confirma ca masurile de profilaxie efectuate in institutiile instructiv-educative au un efect pozitiv.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment