Bine ne-am intalnit la cateva minute de toleranta si cultura pacii, dorindu-va multa sanatate, multi bani si … “sa fiti bogati in mod cinstit”, dupa cum sustinea Platon. Aceasta bogatie sa o capatati prin munca, osteneala, fara sa puneti in joc linistea, sanatatea, onoarea si constiinta.

Bogatia este cantitatea de bunuri care intrece cu mult necesitatile obisnuite, este multimea de bunuri materiale in natura sau in bani. Din cauza bogatiei se cearta prietenii, rudele si chiar fratii, copiii si parintii, nemaivorbind de persoane straine care chiar uneori curma viata altei persoane, avand un scop meschin de a se imbogati.

Insa, trebuie sa recunoastem ca “nici un om de treaba nu devine bogat dintr-o data”, dupa cum sustinea Syrus. Pentru a fi cu adevarat bogat, trebuie sa depui eforturi destul de mari, iar uneori sa risti cu pretul sanatatii proprii sau chiar a vietii. Dar oare consta totul in bogatie? E bine sa ai si bogatie, dar cum spunea Pindarus: “cel mai bine e ca bogatia sa fie insotita de intelepciune”.

Nu stiu cum la d-stra, dar la noi pana cand se mai considera destept si de treaba cel bogat, cel ce are indeajuns de toate. Se mai spune de demult ca oamenii saraci socot omul bogat intelept si ca vorbele celor bogati sunt intelepte, iar cand vorbeste bine vreun om sarac si cu resurse modeste, ei rad. Dar, asa este. Reese ca cine a putut sa devina bogat in scurt timp, acela merita sa fie stimat de ceilalti. Dar trebuie sa stim ca totdeauna bogatia are multe necazuri: invidie, defaimare si ura, numeroase neplaceri si mii de neajunsuri, tot ea acopera multe rele.

In acest timp zbuciumat, goana pentru bogatie ramane pentru multi un scop pentru a avea si putere si chiar se folosesc de moment fiind in functie in unele posturi. Dar totul este trecator, pacat numai ca trece timpul, pe care nu-l mai intorci. Sustin cele afirmate de Lucianus ca “ numai bogatia spiritului este adevarata bogatie: celelalte bunuri pricinuesc mai mult nenorocire”. Si ca sa nu va plictisesc, sa ascultam cu atentie unele maxime:

“De orice lucru se satura omul, in afara de bogatie.” (Theognis)

“Unii isi ascund viciile prin bogatii, iar altii virtutile prin saracia fatala.” (Anonim)

“Toti sunt prieteni cu cei bogati.” (Euripides)

“Cand bogatia e insotita de nechibzuinta si de putere, ea intuneca si mintea celor care par intelepti.” (Menander)

“Bogatia il face pe acela care o poseda sa capete alt caracter, nu acela pe care-l avea mai inainte.” (Anonim)

“Nu te baza pe bogatiile adunate cu nedreptate; ca nimic nu-ti vor folosi in ziua de cumpana.” (Septuaginta)

“Acela se bucura cel mai mult de bogatie, care are nevoie cel mai putin de ea” (Seneca)

“Nimeni nu se naste bogat.” (Anonim)

“Bogatia este sclava omului intelept si stapana celui prost.” (Seneca)

“E greu sa fii intelept, cand esti bogat, sau bogat cand esti intelept.” (Epictetus)

“Pe posesorul bogatiei nu-l face fericit faptul c-o are, ci risipirea ei.” (Cervantes)

“Prostiile celui bogat trec drept sentinte pe lumea aceasta.” (Anonim)

“Mijloacele de imbogatire sunt numeroase, dar cele mai multe din ele sunt murdare.” (Bacon)

“Bogatia seamana cu apa de mare: cu cat bei mai multa, cu atat devii mai insetat.” (Schopenhauer) (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment