Cred ca referitor la toleranta v-ati gandit mult saptamana trecuta, caci am vorbit ce inseamna toleranta, am vorbit despre unele aspecte legate de toleranta si cultura pacii. V-a pus pe ganduri aceasta? Nu stiu.

Nu stiu reactia d-stra referitor la aceasta. In toata lumea se vorbeste despre toleranta si cultura pacii. Pentru noi, aceasta este ceva nou, fiindca ne-am deprins sa cunostem doar unele pozitii si sa nu admitem ca cineva sa aiba alte pareri, alte opinii sau sa vorbeasca ca unul nu este drept, altul nu are dreptate.

Pentru a incepe emisiunea de astazi, doresc sa va pun un material, pregatit de Centrul de Promovare a Tolerantei si Pluralismului din Chisinau, un material foarte bun, ca sa ne aducem aminte cate ceva referitor la toleranta.

"Oameni inraiti, oameni care se razbuna, oameni care mint pe alttii si pe sine, manati de vitezele nebune ale timpului, nu avem o clipa de ragaz in care sa constientizam ca astfel de judecati asupra vietii duc la distrugerea in masa a umanitatii. Parca am fi niste scorpioni, care in situatii de nemultumire isi musca coada, provocandusi durere. Tragedia cea mare nu e criza economica, politica sau religioasa. Acestea sunt consecinte ale crizei umane. Pierdem omenescul din noi. Ideea ca omul e stapanul lucrurilor se devalorizeaza si din simplul motiv - ca intr-o zi am inceput sa alergam dupa bani, avere, slava, calcand si inlaturand pe cei ce ne impiedica realizarea obiectivelor. Nu mai scuza mijloacele scopul, in drum spre el, pierdem atitudinea umana, respectul fata de cei din jur si chiar fata de sine; ori acest lucru e asemeni ulciorului, care nu merge de multe ori singur la fantana.

Nu incerc sa condamn, sa arat cu degetul, toti gresim, dar crestineste e sa ne corectam. Daca ni se reproseaza obiectiv, sa reactionam adecvat in loc sa ne aparam agresiv. Daca ne afecteaza conditiile sau cuvintele adresate noua, sa vorbim despre ele deschis, in loc sa cantam si sa atacam interlocutorul. Daca ne displace persoana, sa ne gandim ca si noi nu placem tuturor si ne-ar deranja daca vom fi respinsi sau ni se va juca festa.

"Sa nu facem altcuiva ceea ce nu ne place", - inteleapta vorba. Stimate vanzatoare, taxatoare si sofer de maxi-taxi, inainte de a va porni la un serviciu, luati cu sine amabilitatea, si zambetul lipiti-l de buze. Mai usoara va va parea munca. Draga copile sau tinere, inainte sa vrei sa razi pe seama unui mai slab ca tine sau mai prost imbracat, gandeste-te ca acesta poate fi mai intelept ca tine. Stimate matusa, in loc sa injuri tineretul ca e asa si asa, demonstreaza-i maturitate si politete, - prin propriul exemplu. Sirul poate fi continuat la nesfarsit. Aceste mici, la prima vedere neinsemnate ciocniri, creaza emotii negative ambelor parti, storc din noi energie, care poate fi folosita mult mai rational. Solutia ar fi - putina bunavointa, toleranta, presarate cu o gandire pozitiva si vom fi uimiti de rezultat; dar cu o conditie - toti odata si continuu sa ne schimbam spre bine. Sa uitam de rolul de natafleata, care asteapta sa faca primul pas cineva."

Acesta a fost materialul oferit de Centrul de Promovare a Tolerantei si Pluralismului din Chisinau. De fapt, societatea mondiala lupta pentru toleranta. In marele lupte de-a lungul anilor pentru societate libera, umanistii au pledat cu ardoare pentru toleranta, pentru gandirea libera si necesitatea de a avea o libertate morala.

Totusi, sunt cateva limite, pe care un umanist chibzuitor le va aplica la principiul tolerantei, care totusi nu este un principiu absolut. Principiul tolerantei - atrage dupa sine toleranta, un sir larg de credinte si valori morale, ce ar permite in intregime credintele, tacticile si principiile lor diverse de viata. Acest principiu presupune o societate deschisa, o societate pluralistica si democratica, care respecta libertatile civile si drepturile umane. El de asemenea, promoveaza libertatea intelectuala, artistica, stiintifica, religioasa, filosofica si morala.

Toleranta presupune valoare individului, autonomia lui, libertatea alegerii. O societate toleranta va tinde mai mult spre a fi creativa si inovativa, deoarece este deschisa fata de noi descoperiri, adevarului si noi patrunderi psihologice, imbunatatind astfel experienta umana. O societate toleranta este mai potrivita pentru a promova increderea si colaborarea reciproca. Intr-o societate toleranta va fi mai putina cruzime si inselaciune, mai putin dogmatism si fanatism.

Mai pe scurt, principiul tolerantei contribuie la binele comun si la crearea unei societati mai umane si este justificat de temeiuri pragmatice.

Fiind dat importanta tolerantei pentru o democratie umanistica, pot oare sa existe careva limite pentru ea? Da, desi acestea trebuie stabilite cu mare atentie. Este clar ca toleranta nu este aplicabila pentru toate actiunile. Noi suntem toleranti fata de credinta si fata de exprimarea credintelor, fata de gandire, constiinta si fata de vorbire. Dar acolo unde credinta sau vorbirea trece in actiune, o societate civilizata are dreptul sa regleze conduita si sa recurga la legislatii pentru a proteja averea publica. Noi nu putem, de exepmlu, sa trecem cu vedere violenta, noi la fel nu putem lasa pe oameni sa faca ce vor ei daca aceasta le va da dauna altora sau sa-i impiedicam sa-si exercite drepturile lor. Principilul tolerantei nu este absolut, nu este o constatare absoluta. Pe de alta parte, toleranta este la prima vedere principiuil general dupa care suntem pregatiti sa traim.

In conformitate cu cateva conditii limitative, noi putem sa-l trecem cu vederea (principiul tolerantei), dar trebuie sa avem motive serioase pentru a o face. Aceasta poate sa se intample atunci cand are loc o ciocnire cu alte principii generale, carora ne subordonam. Exista multe valori in care noi credem, adevarul, de exemplu - este adevar. Ce faceti atunci, cand toleranta este in conflict cu alte valori viabile, pe care mizam? Permiteti-mi sa directionez aceasta intrebare catre doua subiecte:

Primul se refera la libertatea individuala, este vorba despre marea lupta intre liberali si conservatori. O exemplificare regretabila in acest fapt poate fi SUA, - in cateva zeci de ani au fost raspandite si intemeiate ideile libertatilor. O noua Curte Suprema Conservatoare care ne deranjeaza enorm este acum pornita pe calea de a restrange in mare masura libertatea morala individuala in numele binelui.

Al doilea subiect este legat de multiculturalism - ciocnirile intre grupurile etnice si nationale din Marea Britanie, Franta, Europa de Est, SUA, Canada si chiar din RM.

Toleranta in societate afecteaza toate sferile vietii noastre. Toleranta in serviciu, cand seful niciodata nu ia decizii cand un subaltern a incalcat ceva; daca seful nu va lua decizia imediat, ci o va lasa pe a 2-3 zi, va fi un sef intelept.

Toleranta in familie - cand nu te superi pe sangele tau, pe feciorul sau fiica, tata sau mama, fratele sau sora, cand transfuziile de imbunatatire sanguina sunt imposibile, cand sotul sau sotia are o singura viata si pe aceasta viata in afara de Dumnezeu, nimeni nu poate fi stapan pe ea. Nu poti fi mare in nici o relatie de viata, iar in familie cu atat mai mult.

Toleranta in Stat - cand iti propui in mod constient sa respecti conducerea tarii, chiar daca ea mai face greseli sau cand ceva nu-ti convine. Conducerea e aleasa nu numai de tine, ea e aleasa de zeci, mii oameni, care ar putea judeca lucrurile altfel, mai treaz chiar decat tine.

Toleranta intre etnii - cand etnia de baza intelege ca nu trebuie invinuite minoritatile nationale.

Toleranta in discutii - alunga-ti iluzia ca tu ai fi detinatorul adevarului in ultima instanta. Despre comunicare, putem spune, ca lipsind pe om de posibilitatea de o comunicare cu alti oameni - il veti duce la pierzanie.

Toleranta nu inseamna resemnare, cedare, am mai spus aceasta, mai ales in raport cu idealurile, convingerile, sentimentele, etc.

Toleranta e gratia mintii. Toleranta e antonimul violentei. Daca vrem sa depasim stadiul omului de piatra, trebuie sa invatam cu rabdarea aceasta arta. Sa constientizam pentru inceput, ca ne aflam la acest stadiu, noi, cei din RM.

Despre aceasta, cat si despre alte aspecte legate de toleranta si ura, toleranta si invidie, toleranta si fudulie, indiferenta vom vorbi in emisiunile viitoare. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment