Daca tineti minte, saptamana trecuta am vorbit despre toleranta la serviciu. De fapt, am vorbit despre multe aspecte legate de toleranta la serviciu si am vorbit despre necesitatea folosirii la serviciu a aspectelor de toleranta.

Ce inseamna toleranta, am vorbit inca la prima emisiune. Am mai vorbit ca la serviciu trebuie sa fim cat mai toleranti. Am vorbit chiar despre aceea ca si seful trebuie sa fie mai tolerant, subalternii sa fie mai toleranti, chiar si acei lideri neformali, care sunt in colectiv, am vorbit despre interactiunea dintre sef, subaltern, lideri neformali si iar sef, iar colectiv, iar subalterni; acest ciclu continua in asa activitate zi de zi.

Si daca unul fata de altul nu vom fi toleranti, atunci situatia se poate complica. Astazi vom continua unele aspecte legate de toleranta la serviciu, anume - aspectele legate de liderii din colectiv. De fapt, la o emisiune trecuta am vorbit despre aceea ca fiecare din noi, ca cetatean, ca personalitate are dreptul la o alegere, alegere in credinta. Acest fapt este legal, expus prin unele legi a RM; fiecare are dreptul sa-si aleaga ceva, in ce doreste sa creada sau doreste sa aiba o inchipuire, acestea sunt aspectele principale ale unei democratii. Asa si este la noi, cand in colective sunt diferite credinte, chiar si politice.

Nu demult, probabil cu 15 ani in urma, am avut un singur partid si la prima vedere parca era mai simplu. Acum, au aparut multe partide, chiar si partidute, care, de facto, multe promit, dar cu parere de rau, putin fac, asa este situatia. Ne-am implicat toti in acest aspect politic si credem ca acum, de data aceasta totul va fi bine si o data ce luam puterea in mana o sa fie si mai bine. Ce-i drept, ne-am divizat cu totii in stanga, in dreapta, centru, stanga-dreapta, dreapta-centru; fel de fel de asociatii, fel de fel de partide cu diferite orientari.

Aici as spune ca, de fapt, noi moldovenii, putem face si alte partide, inca nu sunt toate la numar, am putea face si partidul fumatorilor, a celor ce folosesc droguri, amatorii de bere, alte bauturi spirtoase, insa ei sunt mult mai uniti. Sa stiti ca pot aparea si aceste partide. Aceasta a dus la aparitia in colective a liderilor politici. Sa nu credeti ca am in vedere liderii de partid, dar a unui reprezentant - o personalitate care are o apartenenta politica, ce face situatia mai buna sau mai rea in colectiv.

E cunoscut faptul ca aceasta persoana este un profesionist, este un rabdator, este un om cu scaun la cap, se mai spune, este un gospodar etc., stie ce vorbeste, ce sa faca in colectiv. Dar daca nu?

Atunci, dupa cum spunea cineva, se face pozna. Si incepe in colectiv un razboi de stanga, de dreapta, de centru sau de alta alternativa, aici ar fi bine sa ne gandim ce facem. Ca de obicei, acesti lideri lupta (sa nu fie cu suparare) pentru putere, posturi, portofolii, unii din ei chiar, fara sa-si ia vreo responsabilitate se implica in diferite ramuri. Dau chiar si sfaturi, nestiind nici o boaba intr-un domeniu sau altul.

De fapt, am avut si noi pe parcursul a celor 10 ani de democratie multe personalitati care erau cu inima plina de o credinta intr-un aspect sau altul, dar cu parere de rau la momentul de a organiza si de a face ceva - nu prea. Ca de obicei, multi din ei bat apa in piua. Nu va suparati, dar asa este. As intelege aceasta credinta politica, a liderului politic, cand acesta ramane pe o credinta stabila. Dar ei, cu parere de rau se schimba asa cum bate vantul, fiind dirijati si manipulati de altii. Ramanand in strada, permanent la urma, dar in cea din urma cale ramanand si in cearta cu cei din colectiv, cu colegii de serviciu, care au alta apartenenta politica. Si ce facem mai departe? Aici vin acele aspecte - de toleranta. Trebuie bine sa ne gandim, trebuie bine sa ne concentram asupra acelor probleme ce se ridica in colectiv. Toti trebuie sa ne ascultam, sa facem concluzii, dar si acestea - nu grabite.

Scott spunea asa: "Toleranta este atributul omenirii", asta se refera de fapt si la colectiv. Iar tu liderule (sa ma iertati), d-stra liderule, gandeste-te ce faci, cine esti, de unde vii si ce vreai sa faci. Ai grija de colegii tai, cu care ai lucrat ani de zile.

Trecem timpuri grele acum, toti consideram ca am face mai multe daca... daca... daca... si iar daca... Cred ca vor veni timpuri si mai bune. Pentru aceasta trebuie sa fim cu totii mai toleranti, sa ne apucam de treaba. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)
Yandex