Daca tineti minte, saptamana trecuta am vorbit despre conflict. Si am vorbit ca conflictul este o ciocnire materiala sau morala violenta, situatie contraversata, stare de dusmanie.

Astazi vom continua despre conflict si vom afla ce trebuie de facut ca conflictul sa fie solutionat. In primul rand, trebuie sa cunoastem urmatoarele aspecte - numite nivele conflictuale.

Cel mai simplu nivel conflictual este problema de rezolvat. Aici este neintelegerea reala - scopuri, valori, nevoi de conflict, orientate mai mult asupra problemei decat asupra persoanei.

Nivelul doi este neintelegerea reala, amestec de personalitati si probleme; problema nu poate fi clar definita, inceputul neintelegerii si personalizarea problemei.

Nivelul trei este competitia. Incepe dinamica, castig, pierdere, atacuri personale, formarea de grupulete. Deformarea este problema majora.

Nivelul patru - lupta sau fuga. Oscileaza acest nivel intre castigarea unei persoane si indepartatea acesteia. Grupurile se solidifica si incep sa vorbeasca despre principii si nu despre probleme.

Nivelul cinci, ultimul - un nivel care se numeste insolubil. Problema nu mai este interesata, nu este inteleasa de nimeni in mod clar. Personalitatile au devenit o problema - conflictul a scapat de sub control. Accentul se pune pe eliminarea sau distrugerea celuilalt. Va dati bine seama ca aceasta etapa, etapa a cincea este un nivel de criza, cand ambele parti intra in conflict, ce poate fi conflict de diferit gen - politic, economic, militar, etc.

Dar ce trebuie sa facem pentru a evita un conflict? Sunt mai multe modele de reglementare a conflictului. In primul rand, trebuie sa fim mai toleranti. Si la prima etapa de solutionare a conflictelor este - sa definim clar problema. Aceasta etapa contine definirea problemei, concentrarea asupra acesteia in vederea clarificarii, recunoasterea diferitor implicatii, elaborarea si discutia problemei. Este important sa se evite presupunerea ca problema este clara. La sfarsitul discutiei, decizia care trebuie luata, trebuie rezumata intr-o propozitie.

Alta etapa de solutionare a problemei este cercetarea istoricului. Aceasta etapa implica intrebari de genul - de cat timp exista problema, ce contribuie la aceasta problema, ce incercari s-au facut anterior pentru a solutiona aceasta problema, cum, cine a actionat, perspectiva riscului asupra istoricului problemei schimba definitia problemei sau nu.

Urmatoarea etapa este sugerarea de solutii alternative. Scopul acestei etape este de a obtine cat mai multe obtiuni sau alternative de la toti participantii care sunt in conflict. Aceasta este folositor pentru obtinerea unui numar mare de obtiuni. Caci din cele multe, multe ce pot fi propuse se aleg cateva, mai bune. Deci, ultima etapa este cantarirea avantajelor si dezavantajelor, solutiilor propuse. La aceasta etapa se cerceteaza toate aspectele pozitive si negative ale fiecarei solutii. Si se iau in considerare cele efectuate, cele pozitive si cele negative, scopul bine determinat in cazuri concrete.

Cinci - este alegerea unei singure solutii. La aceasta etapa are loc procesul de luare a deciziilor propriu-zise, alegand o alternativa sau combinand niste alternative mai multe, propuse de partile de conflict. Obtiunea selectata ar trebui sa ofere cea mai buna solutie peste problema definita. Selectia este de obicei facuta pe baza importantei si a valorii.

Urmatoarea etapa este calificarea aplicarii acestei decizii. Este important sa se faca planuri detaliate pentru aplicarea deciziei, care va cuprinde modul in care va fi tratata aceasta solutie. Aici trebuie sa vorbim - cine va face acest lucru, cine va realiza cat si pentru cat timp este necesar de a face, unde, cine trebuie informat inainte de a actiona.

Ultima etapa este planificarea evaluarii deciziei luate. E clar ca daca decizia a fost luata gresit, atunci totul va incepe de la inceput. Daca decizia a fost buna, evenimentul va fi sarbatorit, si vom scrie ce s-a facut pentru a putea repeta la nevoie.

Trebuie sa tinem minte ca cel mai simplu mod de a rezolva un conflict este de a mentine diferentele de opinie la nivelul unu sau de a le aduce la acest nivel, pentru ca fiecare sa poata sa cada de acord ca avem o problema de rezolvat. Transcrieti conflictul ca enunt al unei probleme rezolvabile, ce trebuie sa sune cam asa:

1.- fara invinuiri
2.- specific si descriptiv
3.- nu are comun cu trecutul indepartat
4.- nimeni nu pune la punct pe nimeni, toti cei implicati sunt de acord ca este o definitie a problemei

Daca tineti minte, la inceputul emisiunii trecute am vorbit ca - orice conflict, dupa cum spunea Daniel Sapiro, care nu este rezolvat la timp serveste premisa pentru nasterea altui conflict. De fapt, omenirea fara conflict nu poate fi. Cred ca conflictele pot fi solutionate atunci cand suntem toti mai toleranti. Si trebuie sa fim mai toleranti, sa intelegem, sa aflam ce doreste partenerul nostru, ce doresc cei din jur, ce vor sa faca. Daca vom mai fi toleranti, vom izbuti multe sa intelegem, multe sa rezolvam.

Vreau sa va multumesc pentru atentie, sa aveti multe conflicte, dar constructive, bine solutionate. Va multumesc, va doresc o zi buna in continuare. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment