Zilele acestea a trecut pe la mine o persoana cu functii de raspundere, un demnitar, si deodata dupa cuvintele "buna ziua", mi-a spus clar ca "tare multa demagogie faci d-ta la radiou, mai ales duminica".

Nu am reactionat la inceput la cele spuse de persoana ce a venit la mine, sper ca cu ganduri bune. Credeam ca glumeste, dar ca fac multa demagogie s-a mai repetat o data, de doua ori, de trei ori. Chiar si la despartire, in loc de "sa ne auzim de bine" s-a mai repetat ca totusi "faci multa demagogie".

M-am gandit mult la cele spuse de domnia sa, demnitarul, si am incercat sa fac o evaluare a celor intamplate in ziua ceea mai apoi si chiar pe parcursul anilor, adica de cand ma stiu in constiinta maturizata.

Ba chiar am consultat multi prieteni referitor la acele ore "de demagogie" (dupa spusele demnitarului), care le facem duminica la radio. Majoritatea s-au mirat si au confirmat ca este o demagogie adevarata a demnitarului. De fapt, aspectele demagogice sunt specifice pentru demnitari si mai putin - pentru cei de rand. Dar la aceasta mai revenim noi.

Pana a clarifica cele intamplate, m-am gandit ca domnul demnitar poate a incurcat ceva si a avut in vedere altceva, cu toate ca asa si nu mi-a raspuns in ce consta demagogia facuta de mine.

Pentru domnul demnitar: demagogie - 1. metoda de inselare a publicului, practicata de politicieni, prin promisiuni minciunoase si discursuri bombastice.

2. atitudine de om care foloseste o astfel de metoda. Dictionarul explicativ uzual al limbii romane, editura "Litera", 1999, pag.155, prima colonita, cuvantul 13 de sus.

Dupa ce veti citi cuvantul 13 de sus, d-le demnitar, cititi si pe cel cu numarul 11, care este demagog, persoana care foloseste demagogia, om care face demagogie si cel cu numarul 12 de la pagina respectiva - demagogic. ceva ce tine de demagogie, propriu demagogiei.

Din cele intamplate, am inteles eu ca domnul demnitar a pasit pragul unui demagog, dar n-am inteles de ce a venit cu propuneri si chiar cu unele sfaturi.

Am vorbit la inceputul emisiunii ca de fapt, aspectele demagogice sunt specifice pentru demnitari si mai putin pentru cei de rand, fiind ca ei au facut demagogie de mai multi ani si am ajuns acolo unde suntem azi. Am impresia ca am trait o perioada plina de demagogie si chiar aceasta era la moda, deoarece perioada de trecere care continua si astazi, dupa mine se numeste pseudodemocratie.

In lumea civilizata, ai drepturi si raspunderi, ai opinie si esti respectat, poti liber comunica, unde lumea este mai toleranta, gasesc cai de solutionare a problemelor in mod civilizat, populatia e informata si are o pregatire in aceasta, acolo si demagogie e mai putina, mai ales la demnitari. Dar sper, ca incetul cu incetul vom intelege cine si cand a facut sau face demagogie.

Maxima zilei de astazi: "In societatea ostenita de tulburari si greutati, demagogia ajuta pe unii sa infloreasca, iar pe altii sa se ofileasca." Aceasta mi-a venit mie in gand, dupa ce a plecat domnul demnitar. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment