Exista un sentiment ce sta la baza vietii, care poate invinge timpul si chiar moartea, ce te face sa traiesti murind si mori traind, ce te ridica in ceruri, dar si te poate arunca in hauri, poate uni clipa cu eternul, da putere, dar duce si la durere...

Acest sentiment inseamna viata. Nu-mi pot inchipui ce ar fi daca nu ar exista acest sentiment.

Dragostea. Ce va vine in minte cand auziti acest cuvant? Este un iubit sau o iubita, un sot sau o sotie sau dragostea de parinti, sora sau frate? Poate va ganditi la un prieten, in care poti avea o incredere intotdeauna? Daca am intreba o suta de persoane sa dea o definitie dragostei, probabil am fi primit o suta de raspunsuri diferite.

Subiectul dragostei a fost studiat de filozofi, infrumusetat de poieti si inaltat de muzicieni de-a lungul secolelor. Necatand la aceasta, oare am ramas noi acum mult mai lamuriti decat am fost? Am priceput noi intradevar esenta in aceea ce inseamna dragoste. Din pacate, starea lumii, chiar a societatii unde locuim, dovedeste cu tarie esecul complet al nostru fata de aceea cum punem in aplicarea practica principiile dragostei.

Se spune ca dragostea nu este un produs al fiintei umane. Nimeni de pe pamant nu poate sa-si revendice dreptul ca vreodata a inventat dragostea. Ea nu face parte din potentialul uman. Dragostea nu se poate obtine prin transmiterea genelor din parinti la copii, nici prin educatie sau maturizare, ea nu se produce de-a lungul anilor de experienta, pe care o persoana ar putea sa aiba. Multi azi folosesc cuvantul "dragoste" intr-un mod nepotrivit. Chiar din conversatia cu d-stra, astazi, am obtinut diferite definitii a dragostei. Mai putem spune ca dragostea este un caracter, o atitudine, si poate un produs al vointei sau al educatiei, un sentiment reciproc. O definitie crestineasca a dragostei ne da identificare absoluta a ei, care este definia apostolului Ioan. "Dumnezeu este dragoste; si cine ramane in dragoste, ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane in el".

Iar marele Eminescu spunea: "Daca dragoste nu e, nimic nu e".

"Bratele dragostei te cuprind cu tot prezentul tau, cu trecutul si viitorul tau", sustinea A. de S. - Exupery, si tot domnia sa mai zicea "Dragostea pentru o singura femeie, oricat ar fi ea de netoata, trage in balanta mai mult decat Calea Lactee, cu toate stelele ei." S. Chamfort scria, ca "dragostea este ca bolile epidemice. Cu cat te temi mai mult de ele, cu atat este mai expus."

"Dragostea este istoria vietii femeilor, si doar un episod in ceea a barbatilor" sustinea Madame de Stael.

Napoleon mentiona des "in dragoste, victoria barbatului este fuga".

Maxime: "Dragostea nu este decat un puct luminos, si cu toate acestea pare ca stapaneste timpul." B. Constant

"Dragostea nu priveste cu ochii, dar cu sufletul." W. Shakespeare

"Dragostea e unica pasiune, care se plateste cu o moneda fabricata de ea insasi." Stendhal

"Dragostea este credinta, ea este religia fericirii terestre." A. de Musset

Si maxima zilei de astazi: "Dragostea este lumina acestei lumi, ea o strabate si o umple." E. si J. de Goncourt. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment