Fie ca intalnirea pe calea undelor sa va aduca bucurii, fericire, sa aveti mereu multa dreptate. Si dupa cum spunea Goethe: "Cine are dreptate si rabdare pentru acela vine si timpul".

Nu stiu care timp vine acum si pentru cine. Oare timpul ce vine este pentru cei drepti? Si ni se face oare dreptate in aceasta perioada, numita de noi, perioada de trecere? Ce trecem, peste ce si cum o facem poate ca ar merita o emisiune aparte. Dar sa ne coboram si sa mergem pe calea dreptatii.

De multe ori dorim sa ni se faca dreptate, mai ales atunci cand avem o cauza in actiune, am facut ceva care este corect. Cei din jur, plini de minciuna, invidiosi, neaga dreptatea, fiindca aceasta dreptate se refera la altcineva. Cred ca manifestarea si la acest moment a invidiei, demonstreaza gradul de afectare a societatii noastre de unele vicii, cu care ne miscam inainte foarte incet.

Dreptatea este un principiu moral si juridic care cere respectarea drepturilor fiecaruia. Deci, dreptatea poate fi inteleasa ca echitate. A avea dreptate inseamna a fi intemeiat in ceea ce se spune sau in ceea ce se face. Aici, ceea ce se spune si ceea ce se face se refera la drepturile recunoscute prin lege.

Fiind intoleranti, din motive egoiste chiar, nu recunoastem ca nu am avut dreptate, facem pe cineva sa sufere, sa lupte pentru… dreptate. Dar, "timpul arata in cele din urma pe omul drept", spunea Philemon. Si cand aflam ca nu am avut dreptate, incercam a ne indreptati pentru mentinerea personalitatii noastre.

Din frica nedreptatii a fost nascocita dreptatea pentru care s-au luptat milenii si s-au jertvit de sine Mari Personalitati ale Lumii.

Pasind in mileniul trei, noi nu suntem cu dreptatea in inima, fiindca predomina inca in societate nedreptatea, intoleranta, minciuna, invidia si prostia. Ne impacam cu aceea ca seful are dreptate, fiindu-ne frica sa nu fim pedepsiti, eliberati din serviciu. Dar seful stie ca drumul dreptatii este destul de anevoios si nu fiecare persoana va incerca sa-si faca dreptate. Putini incearca sa mearga pe calea dreptatii, pe calea in care se afla uneori viata, datorita curajului, puterii si bunavointei, necatand ca "…uneori si dreptatea pricinuieste rau" - scria Sophocles. Neprivind la aceasta, dreptatea trebuie sa triumfe, si dupa cum spunea Scaevola: "Sa se faca dreptate, chiar de-ar fi sa moara lumea".

Societatea moderna ce tinde spre o prosperare in pace si prietenie, toleranta, are nevoie si de dreptate. Noi trebuie sa ne invatam sa fim corecti, sa recunoastem dreptatea, sa demonstram si generatiei viitoare ca in actiunile noastre am avut dreptate. Sa-i vedem bine pe acei care respecta dreptatea din inima si nu din prefacatorie, pe acei care urasc cu adevarat nedreptatea cand e vorba de oameni pe care ii pot nedreptati foarte usor.

"Cu cat o duceti mai usor, cu cat sunteti mai puternici, mai bogati, mai fericiti, mai nobili, cu atat se cuvine sa fiti mai drepti", spunea Terantius. Fie ca "…sa se dea ficaruia ce i se cuvine", mai sustinea Platon. O zi buna in continuare si cu dreptate. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment