Am vorbit in emisiunea trecuta ca toleranta e necesara pentru societatea noastra. Caci, pana a ajunge la o democratie reala, greu e sa te inchipui fara momentul de toleranta. Daca tineti minte, am vorbit despre ce inseamna toleranta, cum ea se foloseste in tarile civilizate. Putem spune ca cel ce nu are putina toleranta si nu foloseste in activitatea sa aspecte de toleranta, nu are succes.
Astazi voi vorbi despre libertatea individuala. Toleranta este strans legata de libertatea individuala, in special de dreptul la un mod privat de viata. La ce va aduce aceasta? Aceasta inseamna ca nici societatea, nici statul nu ar trebui sa se implice atunci cand este vorba de lucruri legate de un singur individ.
Sfera publica include protectia indivizilor de violenta, o asigurare a sanatatii publice si folosirea impozitelor pentru a presta servicii publice asa ca invatamantul, sanatatea publica, transportul, etc. Toate acestea sunt legate de sfera obsteasca - ceea ce umanistii libertari considera partea domeniului privat - gandurile ascunse si constiinta, credinta si necredinta religioasa, controlul asupra propriului corp, preferintele sexuale ale adultilor, avortul, libertatea producerii, dreptul de a muri cu demnitate, manifestarea artistica s.a.
In domeniul moral, indivizii au dreptul de asi alege modul de viata, valorile la care vor sa tina cu sfintenie, chiar si greselile pe care le pot alege pentru a le comite fara nici o interventie din partea societatii sau a statului.
Este clar ca nu se poate face apel la toleranta si dreptul la un mod privat de viata pentru a ierta orice actiune. Pentru aceasta, trebuie sa fie prezente anumite conditii sociale. Acei dintre noi, care au fost pe baricade pentru a apara libertatea morala, recunosc ca modul nostru de a lupta pentru a ridica nivelul de apreciere in societate este altul. Nu este suficient sa fii doar liber, nu va veti putea bucura de o adevarata libertate morala - daca nu aveti o educatie morala corespunzatoare. In asa fel, noi trebuie sa ne concentram atentia asupra cresterii si dezvoltarii morale.
Noi trebuie sa cultivam printre tineri tot ce este mai bun, sa-i indrumam sa fie intelegatori, patrunzatori si sa dezvolte un fel de intelepciune morala. Ideea ca orice este bun - trebuie s-o criticam, dar e drept ca individul are dreptul la multe, chiar si la fumat, insa aici trebuie sa luam in consideratie ca fiecare din noi poate ajunge la stadiul de cancer, dreptul de a alege drogurile, dar aici trebuie sa cunoastem urmarile acestora etc. Despe toate acestea vom vorbi la alte emisiuni. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)