Astazi vom continua emisiunea cu urmatoarea tema: toleranta si mania. mai precis, cum sa reactionezi cand cineva este manios. Vi s-a intampat vreodata sa fiti tinta maniei sau furiei unuia care ii terorizeaza si pe altii? Cum ar trebui sa reactionezi cand te afli in asemenea situatii?

Ce-i drept, azi multi oameni reactioneaza, probabil, maniindu-se la randul lor. Insa, procedand asa, nu ai face decat sa cauzezi si mai mult suferinta. In plus, cand iti pierzi cumpatul, te cobori la nivelul celui care s-a infuriat. Se scrie in Biblie: "un raspuns bland potoleste mania, dar un cuvant aspru aprinde mania." Intr-adevar, reactionand in fata maniei cu un cuvant aspru nu faci decat sa agravezi situatia. Cand cineva raspunde cu manie, poate parea in fata celorlalti ca este o persoana mai puternica. Asa de multe ori se intampla.

Cand se crede daca esti bland, rabdator, esti mai slab. Dar nu stim si nu intelegem ca a fi bland inseamba a fi amabil. Insa in spatele amabilitatii sta o tarie de otel. Asadar, fara a avea un semn de slabiciune, blandete, poate fi un semn de tarie. Cel bland se stapaneste si nu-si pierde cumpatul. Cel care este fara blandete este nesigur, nu are stapanire de sine. Nefiind in stare sa-si stapaneasca sentimentele, unii ajung in conflict cu altii. Cel care nu are stapanire de sine este ca o cetate surpata si fara ziduri. Prin urmare, cel adevarat puternic este cel bland si tolerant. Dar ce trebuie sa faceti in caz ca ai infuriat pe cineva? Uneori asta se intampla fara sa vrei.

Sa retinem, ca mai intai de toate trebuie sa ne cerem scuze fara sa stam mult pe ganduri. S-ar putea prin scuzele domniei voastre si prin toleranta sa potolesti mania. Noi toti trecem timpuri pline de tensiune. Noi toti suntem diferiti, cu caractere diferite, Dar avem toti nevoie de intelegere, toleranta, blandete in relatie cu altii. In asa fel, nu veti fi victima furiei si maniei. Din stramosi se spune, chiar si cei ce nu pot fi biruiti cu forta, sunt invinsi prin blandete. Sa fim cu totii mai blanzi. O zi buna in continuare. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment