Sarbatorim zilele acestea - sarbatorile de Pasti, 1 mai, ziua muncii si vom mai avea sarbatori. La serviciu, cine-l are, nu s-a lucrat 5 zile. Se intelege ca, nu consta totul numai in acel loc de munca pe care-l avem. Mai exista si necesitatea de a munci la domiciliu, mai ales acum, in aceste zile de primavara, cand fiecare clipa este destul de scumpa.

Fara indoiala ca suntem destul de harnici, chiar suntem apreciati si de alte popoare, dar mereu suntem in cautarea unui alt loc de munca, mai ales unul mai avantajos. In cautarea unui loc de munca, ne intereseaza mai intai care va fi remunerarea muncii? Deseori nestiind conditiile de angajare sau obligatiunile de serviciu, capacitatea angajatului, apare intrebarea: ce salariu o sa am? Din momentul primirii raspunsului, mai ales daca acest raspuns nu satisface pe cel ce cauta un loc de lucru, ia sfarsit convorbirea.

Cautarea locului de munca continua. Recunoastem ca traim timpuri grele si sa nu fie cu suparare, sa ma iertati, dar nu prea dorim sa muncim, cautam mereu serviciu usor cu salariu mare! Dar de unde! De unde, daca situatia de criza in economie inca se mai mentine. Dar daca economia nu e "pe picioare", de unde situatie financiara mai buna? Donatiile, ajutoarele umanitare, nu pot fi pana la infinit. Ele au o destinatie bine determinata. Dar pe de alta parte, costul vietii se scumpeste...

Munca este un efort fizic sau intelectual in vederea atingerii unui scop. Mai putem spune ca munca este o activitate fizica sau intelectuala, indreptata spre a crea bunuri materiale si spirituale. "Pretul real al muncii este stiinta si virtutea, bogatia si petrecerea sunt numai semnele lor" - spunea Emerson. Aceste semne, spunea invatatul, adica bogatia si petrecerea sunt ca si moneda de hartie.

Pot fi imitate sau furate, insa ceea ce reprezinta ele, anume stiinta si virtutea, nu poate fi imitat si furat. Intelegeti bine ca munca in societatea noastra este in primul rand - necesitatea de a exista, a sustine material familia, a educa copii, ai pregati pe ei pentru un viitor. Daca aceasta nu putem face din motivul ca nu avem un loc de munca si mereu cautam, cautam acel loc bun, suntem tot noi de vina.

Acest lucru, ce mereu se cauta, mai usor si mai platit, in acelasi timp stand zile intregi fara ocupatie, duce la degradare cu toate consecintele acesteia. In aceasta situatie este nevoie sa fim mai toleranti, intelegand adanc situatia in care ne-am pomenit. Aceasta perioada, cred eu, este vremelnica, daca vom fi intelepti si vom lua decizii corecte.

Locuri de munca sunt, pot fi gasite, numai de-ar fi dorinta de a munci! Deseori, ne este rusine sa avem un serviciu, care in vazul cuiva ne pare ca nu este pretuit, inteles, demn. Ne gresim, oameni buni, caci "nu munca este rusinoasa, ci lenea" - spunea Hesiodus. Da, da - cucoana lene, va mai spun eu.

Draga cetatean al acestui meleag mioritic, daca esti sanatos, apt de munca, nu pierde timpul in zadar, dar depune astazi o activitate pentru societate, acolo unde se cere. Maine o sa gasesti un loc de munca mai avantajos. Asa e situatia si trebuie sa o intelegem. Trebuie sa rezistam acum, cand ne este greu, ajutand chiar pe cineva in cautarea unui loc de munca.

Stimate conducator! Daca vei oferi cuiva un loc de lucru, o posibilitate de asi manifesta si chiar de asi intretine familia, vei face cel mai bun lucru si vei fi multumit.

Se spune ca munca il infrumuseteaza pe om si il face mai fericit. Este o necesitate pentru sine si pentru societate. Sa tinem minte ca "nimic nu izbandeste fara munca" - spunea Sophocles. Iar Horatius a determinat ca "viata nu da muritorilor nimic fara munca grea". In situatii grele, totul se invinge prin munca inversunata si nevoie urgenta. Totul se cucereste prin munca perseverenta si grija incordata. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment