Hristos a inviat!
Astazi este ziua cea prealuminata a invierii Domnului! Astazi este cel mai mare praznic al Bisericii lui Hristos si sarbatoarea sarbatorilor. Tot astazi bucuria noastra este deplina, caci... inima si trupurile noastre s-au bucurat de Dumnezeul cel viu.
In aceasta zi totul este mai frumos, totul este mai maret, chiar si noi suntem mai buni la suflet, gratie bucuriei ce o avem, datorita vestei auzite: Hristos a inviat! Suntem mai buni si putem chiar ierta multe, caci asa ne-a facut natura, avand o ratiune superioara. Vorbesc de iertare - ca exprimare a regretului fata de cineva pentru o greseala involuntara; si tot iertare care este si o scuza.
In societatea noastra cu aspecte specifice, ne intalnim des cu actiuni indreptate colegilor de la serviciu, apropiatilor sau chiar unor necunoscuti, care duc la suparare, intoleranta si chiar cearta. Sa recunoastem ca urechile noastre nu prea des aud frazele: Sa ma iertati! Sa nu va suparati! Sa ma scuzati!
Se crede gresit ca iertarea se refera numai la lucruri mari, uitand de cele mici, care sunt destule, chiar suntem saturati de ele caci le putem intalni la fiecare pas. Sa mai recunoastem ca putini din noi au indrazneala sa-si ceara iertare, caci uneori fudulia, mandria de sine este ceva de neintrecut. Nu ne gandim ca cineva asteapta sa-ti ceri iertare si ca poate aceasta persoana nu-si poate gasi locul, dar spera si asteapta. Asteptand asa, trece timpul, trece viata, iar uneori aflam ca persoana ce astepta... nu mai este. E regretabil, dar asa se intampla.
Mila de cineva, chiar daca se afla in nenorociri, pe care singuri si le-au pricinuit, merita o atentie, caci aceasta este ceva crestineste.
Viata e atat de scurta, incat dureaza doar o clipa. Si aceasta clipa trebuie traita cu demnitate, facand si celor din jur placere, stare de armonie, intelegere, iertand greselile altora. Iertand greselile altora, dati dovada de intelepciune, rabdare, intelegere, sufletul Dumneavoastra ramane impacat, starea morala satisfacuta. Fericiti veti fi D-stra si cei din jur.
Draga ascultatorule, daca ai gresit cu ceva, fata de cineva, cere-ti iertare, daca nu poti imediat fao aceasta si mai pe urma, dar nu lasa pe mai mult timp. Dumneata esti asteptat sa recunosti ca ai gresit, ca nu ai avut dreptate. Recunoscand greselile, cerand sa fii iertat, iti va da puteri sa invingi cu usurinta unele greutati.
"A intelege tot inseamna a ierta tot", scria Stabi. Sa fim mai intelegatori, mai toleranti.
Sa nu va suparati, sa ma iertati, sa ma scuzati - trebuie sa fie frazele cele mai frecvente rostite in jurul nostru.
"Ceea ce se face fara voie, merita iertare", spunea Thucydidos.
Am venit si eu astazi cu o mica explicare, pentru a va ajuta sa iertati si sa fiti iertat.
Iertati-ma va rog si nu va suparati! (Vasile Sofronie, doctor in medicina)