Bine v-am gasit bucurosi, bine dispusi sa ascultati - "Cateva minute de toleranta". Va doresc sanatate, sa aveti o sanatate trainica pana la adanci batranete. Si aceasta sanatate sa o pastrati D-stra, caci in mare masura depinde anume de D-stra. Opinia ca medicul trebuie sa ne trateze, in sensul adanc al acestui cuvant, este gresita.

Grija fata de sanatate este obligatiunea fiecaruia, iar medicul este persoana care ajuta sa devenim sanatosi. Medicul, fiind specialist in medicina, de multe ori numit si doctor, recomanda pacientului acele pretioase sfaturi, cu care urmandu-le, pacientul isi revine la starea normala de sanatate, care nu poate fi inlocuita cu nici o bogatie. "…sanatatea intrece atat de mult toate bunurile exterioare, incat un cersetor sanatos este mai fericit decat un rege bolnav" - spunea Schopenhauer.

Cand simtim pierderea sanatatii, ne aducem aminte de omul in halat alb, pe care il socotim responsabil de tratarea bolilor noastre. Pe parcursul a mai multi ani s-a format stereotipul ca el si numai el e responsabil de a ne face sanatosi din nou. Noua revenindu-ne, in acest caz, numai obligatia de pacient pasiv. Dar timpurile sau schimbat. Daca pacientul nu va depune efort pentru propria insanatosire, singur medicul nu va putea invinge boala. Intre trei verigi: bolnav, medic, boala, coalitia intre bolnav si medic va duce la insanatosire. Uneori atitudinea noastra sceptica fata de medic pune la indoiala calitatile profesionale ale acestuia. Avem convingerea ferma ca chiar si un simplu guturai trebuie tratat de un profesor cu renume, subestimand calitatile profesionale ale medicilor simpli.

Medicul, avand o pregatire profesionala, cunoscandu-va dupa modul de viata si trai, comportament, atitudinea fata de sanatate, poate usor sa inteleaga a D-stra stare de sanatate. Cine mai bine ca el poate sa va asculte, sa va dea un sfat, la urma urmei, sa va aline durerea cel putin cu un cuvant blajin.

Homer spunea: "Un medic bun valoreaza cat multi alti oameni". Si chiar daca candva v-ati ciocnit de incompetenta si indeferenta unui reprezentant al acestii profesii, nu e cazul sa-i puneti pe toti in aceeasi oala. Vorba ceea: nu e padure fara uscaturi. Si, probabil, nu putini dintre D-stra au avut momente critice in viata, cand poate chiar va aflati la un pas de moarte - cine daca nu medicul, in acest caz, a fost cel care v-a readus la viata, v-a luat durerea cu mana, v-a insuflat speranta in ziua de maine.

Medicul e si persoana ce ne invata sa fim sanatosi. Sfaturile lui referitor la comportament, la modul sanatos de viata, alimentatie, factori de risc in prevenirea maladiilor, au fost si raman actuale. Tot medicul este si persoana cea mai toleranta, caci numai vizitand un medic, de cele mai multe ori, bolnavul se simte cu mult mai bine fara a procura medicamentele. Un medic bun, chiar la un bolnav cu o maladie incurabila, il face sa aiba o speranta la viata. Dar daca vorbim de toleranta, atunci si pacientii trebuie sa aiba o atitudine corecta fata de lucratorii medicali.

Raman cu ferma convingere ca acesti oameni merita tot respectul si recunostinta noastra pentru truda neogoita la capataiul sanatatii noastre.

Iar noi sa retinem ca "cel mai bine este sa fii sanatos, al doilea sa fii frumos, al treilea, sa fii bogat in mod cinstit", sustinea Plato. (Vasile Sofronie, doctor in medicina)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment