Până acum se ştia că expunerea la fum de ţigară măreşte riscul de boli de inimă şi cancer pulmonar, însă un studiu recent a scos la iveală şi că fumatul pasiv măreşte vulnerabilitatea la bolile mintale. Cercetătorii de la University College of London spun că riscul de boli mintale din cauza expunerii la fum de ţigară depăşeşte, în unele cazuri, chiar şi 50%, relatează Daily Mail.

Riscul de a fi internaţi în spitale psihiatrice în următorii 6 ani este de trei ori mai mare decât în cazul nefumătorilor, apreciază cercetătorii. În cazul celor care fumează, riscul este chiar de patru ori mai mare de a suferi de boli mintale.
Fumatul pasiv tripleaza riscul de boli mintale
Conform studiului citat de ziare.com, 60% dintre nefumători se află în pericol. În cadrul cercetării, niciunul dintre voluntari, peste 8.000 la număr, nu avea în familie cazuri de boli mintale. Timp de 6 ani aceştia au fost urmăriţi, prelevându-se şi probe de salivă, pentru a se determina nivelul de cotinina (care sugerează expunerea la nicotină).

În timpul perioadei de monitorizare, 41 de persoane au fost internate în spitale de boli mintale, deloc întâmplător, spun cercetătorii, exact cei cu un nivel al cotininei superior. Interesant este că nefumătorii expuşi fumului de ţigară sunt în mai mare pericol decât chiar foştii fumători.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment