Fumatul provoacă 1 din 10 decese la nivel mondial, potrivit unui studiu, care arată că jumătate din numărul total de morți se înregistrează în China, India, SUA și Rusia. În pofida politicilor de control a fumatului din ultimele decenii, numărul fumătorilor a crescut, mai arata studiul.

Dr. Emmanuela Gakidou, autorul studiului, a precizat că în ciuda dovezilor efectelor nocive ale tutunului 1 din 4 bărbați este fumător zilnic.
Fumatul - al doilea factor de risc pentru decesul precoce și pentru invaliditate
Fumatul rămâne al doilea cel mai mare factor de risc pentru decesul precoce și pentru invaliditate, susține cercetătorul, explicând că pentru a reduce impactul acestuia trebuie să fie intensificat controlul în zona dată.

Studiul se bazează pe date obținute din 195 de țări între 1990 și 2015. Conform datelor, aproape un miliard de persoane fumau zi de zi în 2015 - unul din patru bărbați și una din 20 de femei. Ca o comparație, în 1990, fumau 1 din 3 bărbați și una din 12 femei.

Cu toate acestea, creșterea populației planetei a dus și la creșterea numărului de fumători, în condițiile în care în 1990 existau 870 de milioane de fumători. Numarul deceselor legate de fumat a ajuns la 6,4 milioane de oameni în 2015, crescând cu 4,7% fata de 1990.

Studiul mai arată că unele țări au reușit să reducă numărul de fumători printr-o combinație de taxe mai mari, apariția avertismentelor de pe pachete și programe de educație.

De pildă, în această perioadă de 25 de ani, în Brazilia a scăzut numărul fumătorilor de la 29% la 12% în rândul bărbaților și de la 19% la 8% în rândul femeilor. În unele țări (Indonezia, Bangladesh și Filipine) nu există nicio diferența în a. 2015 față de 1990.

În același timp, în Rusia a crescut cu 4% numărul femeilor care fumează.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment