Presiunea grupului;
Adolescenţa este vîrsta la care influenţa părinţilor scade considerabil în detrimentul anturajului (cercul de prieteni, clasa).

Pentru a fi acceptat de grupul pe care-l consideră reprezentativ pentru valorile sale, adolescentul face aproape orice. În anumite contexte, presiunea grupului se combină cu sentimentul de mîndrie masculină, caracterizat printr-un comportament independent şi temerar.

Tranziţia şcolară şi presiunea socială;
Adolescentul trăieşte o dramă:  nu  mai este copil şi nu mai beneficiază de privilegiile acestei vîrste, dar nici adult, deşi doreşte mult să se bucure de avantajele acestuia.
Cauzele initierii fumatului la adolescenti
Imitarea modelelor (starurile de cinema, vedetele muzicii moderne, sportivii de performanţă).
Curiozitatea şi nevoia de a experimenta ceva nou;
Copiii care fumează dovedesc că sunt mult mai puţin conştienţi de efectele nocive ale tutunului decît cei nefumători. Din diferite considerente de ordin sociologic şi psihologic este dificil să convingi tinerii de gravitatea problemelor asociate imediat sau pe termen lung cu consumul ţigărilor.

Această dificultate derivă în parte din faptul că anumite moduri de comportamente sunt endemice în perioada adolescenţei (experimentare, răzvrătire etc.).Tendinţa de "emancipare", de opoziţie şi protest faţă de interdicţiile părinţilor pentru ca ulterior, fumatul să devină o "falsă necesitate"

Exemplul părinţilor;

Publicitatea pro fumat;
Industria tutunului şi-a axat campaniile publicitare asupra tinerilor, mai ales prin sponsorizarea manifestărilor sportive. S-a estimat că pentru a-şi menţine beneficiile la acelaşi nivel, această industrie are nevoie să recruteze anual 2,5 milioane de fumători noi. Cea mai mare parte dintre ei sunt tinerii. (Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment