Există mai multe modalităţi de identificare a unui fumător, în funcţie de tipul acestuia. Pentru fumătorul, fără simptome (aparent sănătos), această întrebare legată de obiceiul de a fuma trebuie adresată, iar dacă răspunsul este pozitiv, trebuie să se treacă la timpii următori ai diagnosticului.
Ce tip de fumator esti
Pentru fumătorul care vine la medic cu un simptom sau o maladie se face o anamneză completă. În acest caz se ţine cont de numărul de ţigări fumate pe zi, în zile de lucru sau în cele libere; vechimea fumatului (perioada de debut, numărul de ani, regularitatea); istoricul familial al fumatului; istoricul bolii actuale, dar şi factorii de risc ai bolii; ce tip de tutun utilizează (tar, nicotină, filtru); cu ce frecvenţă apelează la ţigară; factorii care determină aprinderea unei ţigări; perioada care trece de la momentul trezirii la prima ţigară; tentative precedente de oprire şi cauze de eşec şi ce metode a încercat pentru stopare.

Fumătorul trebuie identificat şi înainte de a i se da o prescripţie medicală. Fiecare fumător, chiar dacă nu se gândeşte să întrerupă acest obicei, ar trebui să solicite un consult la un medic avizat, pe care-l poate găsi la cabinetele de consiliere pentru fumători.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment