Consumul excesiv de alcool dăunează grav sănătăţii. Se pare însă că nu doar cel excesiv. Potrivit unor cercetători americani, consumul de alcool duce la micşorarea creierului. Asta după ce mai multe studii demonstraseră că alcoolul consumat în cantităţi moderate are efecte benefice.
Consumul de alcool duce la micsorarea creierului
Potrivit unui grup de cercetători de la un colegiu din Massachusetts, la abstinenţi s-au înregistrat cele mai mici scăderi în volumul cerebral, în timp ce la consumatorii ocazionali sau la alcoolici dimensiunile creierului s-au redus semnificativ.

Fenomenul este mult mai accentuat în cazul femeilor, potrivit aceluiaşi studiu. Cercetările au fost efectuate pe 1839 de americani cu vârste între 33 şi 88 de ani. Oamenii de ştiinţă susţin că scăderea în volum a creierului este normală odată cu avansarea în vârstă, dar că alcoolul accentuează micşorarea creierului.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment