Bolile cardiovasculare pot fi controlate și cu ajutorul usturoiului. Principiile active: glucoza, fructoza, maltoza, rafinoza, protidele, uleiul eteric, vitaminele C, B1, B2, PP, E, fitohormoni și enzime recomandă usturoiul ca un remediu eficient pentru scăderea tensiunii arteriale, dar și pentru scăderea grăsimilor din sânge. Un rol foarte important îl are uleiul eteric, care este format din 67 de compuși. Acest ulei are un rol benefic la nivelul sistemului circulator și la nivelul inimii.

Consumul periodic de usturoi determină o bună circulație a limfei (lichid limpede și incolor, conținând plasmă și leucocite), la nivelul acesteia găsindu-se o serie de enzime, vitamine și hormoni. Buna circulație a limfei atrage după sine o îmbunătățire a secreției glandelor endocrine, dar și o îmbunătățire a activității tubului digestiv.
Usturoiul și bolile cardiovasculare
Un consum frecvent de usturoi reușește să curețe vasele sangvine de plăcuțele de aterom (colesterol), oferind o bună hrănire tuturor țesuturilor. Însă cel mai important efect îl reprezintă îmbunătățirea activității inimii. Persoanele care mănâncă periodic usturoi prezintă un risc mult mai scăzut de infarct comparativ cu cele care evită acest aliment. De asemenea, usturoiul ajută la eliminarea toxinelor acumulate în timpul fumatului. De fapt, se spune că usturoiul are capacitatea de a îmbunătăți tonusul tuturor organelor.

Tinctura și tabletele de usturoi sunt la fel de eficiente și prezintă un avantaj care nu trebuie neglijat: mirosul neplăcut nu este atât de persistent. Modul de preparare a tincturii este următorul: se umple un borcan de 400 ml cu usturoi sfărâmat, peste care se toarnă alcool de 40 de grade (de cereale sau pur). Se lasă la macerat 14 zile și se administrează sub formă de picături. Sunt recomandate zece picături pe zi, fie dimineața, fie seara.

Usturoiul poate fi folosit și pentru uzul extern, nu doar pentru cel intern. Bătăturile, negii, ulcerațiile, oxiuriaza și reumatismele sunt câteva dintre afecțiunile în tratarea cărora se poate face apel la usturoi. Pentru uzul extern, usturoiul mai este recomandat în unele cazuri de dispepsii de fermentație, balonări intestinale, bronșite cronice, gripă, rinite, tuse, astm bronșic.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment