Propolisul, uleiul de măsline, hreanul și unguentele de tuia combat rapid nevralgia. Cele mai bune remedii naturiste sunt cele pe bază de propolis.

Pe lângă bine cunoscutele proprietăți nutritive, hreanul, uleiul de măsline și busuiocul au și calități terapeutice: calmează durerile de orice natură. Potrivit studiilor, cele mai frecvente dureri sunt cele de cap. Aproape 90 la sută din acestea sunt cauzate de tensiunea acumulată după o zi sau o perioadă grea.

Pe de altă parte, există persoane, în special femei, care se nasc cu o predispoziție biologică de a avea des astfel de probleme, iar altele care suferă de o formă deosebit de intensă a durerii de cap - migrena.
Durerea trece cu remedii naturiste
Specialiștii susțin că uleiul de măsline, consumat în salată sau ca element de bază în aromaterapie, are rezultate comparabile cu cele ale antinevralgicelor de sinteză. În plus, nu are efecte secundare. Proprietățile calmante ale uleiului de măsline se datorează unei substanțe cu efect antiinflamator (oleocantal).

S-a constatat că, folosit pe termen lung, acest ulei reduce și riscul apariției cancerului. Un alt antinevralgic natural este propolisul, ale cărui efecte antivirale și calmante se datorează uleiurilor eterice, balsamurilor și microelementelor din structura sa.

Tinctura de propolis, adăugată în apă călduță și inhalată, este utilă în migrene. Administrată intern, tinctura de propolis are efecte benefice și în durerile de stomac, cauzate de indigestii, dar și în bolile reumatice.

Dintre fructele cu efecte calmante cele mai eficiente sunt merele, lămâile, coacăzele negre și cireșele (fructele și cozile), consumate ca atare sau sub formă de suc sau de desert.

Gălbenelele, busuiocul, anghinarea, ciuboțica-cucului, turița mare, verbina și rozmarinul sunt câteva dintre plantele cu efecte calmante. Se pot folosi sub formă de infuzie sau de compresă îmbibată cu tincturi.

De aceleași efecte putem beneficia și dacă se aplică pe zona dureroasă cataplasme obținute din legume, precum ridichea neagră, țelina, varza, leușteanul, ceapa, hreanul.

Unguentele pe bază de tuia, procurate de la plafar, combat diverse tipuri de dureri: de cap sau de gambă.

Pentru durerile articulare sunt eficiente băile de nisip cald, masajul cu uleiuri esențiale de mușețel, rozmarin, levănțică sau de măsline, compresele cu ceapă sau cura cu oțet de mere, timp de 14 zile pe lună (de trei ori pe zi, câte o lingură de oțet amestecată într-un pahar cu apă).

Durerile de spate pot fi tratate cu lichior de usturoi, care se prepară astfel: într-o sticlă de un litru se pun maximum trei căței de usturoi, bine pisați și amestecați cu două-trei linguri de alcool.

Ingredientele se macerează timp de 14 zile lângă o sursă de căldură. Apoi se strecoară și se consumă sub formă de picături. Cura începe cu trei picături, puse într-un păhărel de apă.

Zilnic se crește doza cu o picătură, până se ajunge la 25 de picături. Apoi se scade zilnic cu câte o picătură până la doza de trei picături.

Dacă aveți des migrene, nu consumați ciocolată, brânzeturi fermentate și nuci. Acestea conțin tiramină, un analog al histaminei, principalul vinovat al durerilor de cap.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment