Febra Dengue este o boală foarte comună în multe ţări tropicale, mai ales din America de Sud, Africa sub-sahariană, India şi Asia de Sud-Est.
Febra Dengue
Ea este cauzată de un virus care este transmis de ţânţarii din specia Aedes. După 1-2 zile de incubaţie ( perioada de sănătate aparentă de la contactul cu virusul pâna la manifestarea clinică a bolii) boala se manifestă prin febră foarte mare, dureri lanivelul articulaţiilor şi pete roşietice la nivelul pielii.

Febra Dengue: vectorul raspunzator de transmiterea acestei boli este tantarul Aedes.

Febra Dengue se poate complica şi rezulta febra hemoragică Dengue. De obicei această complicaţie apare la persoanele care au mai suferit în prealabil de această boală. Iniţial se produc mai multe hemoragii, în diferite locuri din organism, iar la nivelul pielii se pot observa nişte pete mici şi roşii (peteşii) care apar tocmai din cauza ruperii vaselor mici de sânge din piele.

Apoi poate să apară şi coagulare intravasculară diseminată, adică sângele se coagulează în vasele sangvine. Aceasta este o reacţie a organismului la lipsa de oxigen cauzată de pierderea sângelui.

Nu există tratament specific împotriva acestei boli, iar mortalitatea este ridicată, undeva la 50%. Astfel, foarte importante sunt măsurile de prevenire a bolii, mai exact controlul ţânţarilor care ajută la răspândirea ei. Nu există vaccinuri aprobate care să prevină infectarea cu virusul dengue. Ca măsură de profilaxie, Organizația Mondială a Sănătății propune combaterea țânțarilor și protejarea oamenilor de înțepăturile țânțarilor.

Oamenii pot preveni mușcăturile țânțarilor prin a purta îmbrăcăminte care acoperă complet pielea, folosirea de plase contra țânțarilor în timpul odihnei și/sau aplicarea de respingătoare de insecte.
Yandex