Având efecte laxative - dovleacul se poate consuma ras, în salate cu roşii, castravete şi conopidă; supe, plăcinte, gemuri.

În insuficiența cardiacă
Este recomadată o cură de 30 de zile. Se taie 500g miez de dovleac fără seminţe şi se fierb. Când s-a înmuiat dovleacul, se scurge dovleacul de lichid şi se păstrează. Se pune deoparte într-un castron şi se freacă folosind o lingură de lemn, până se obţine o pastă fină.

Se adaugă treptat zeamă de la fiert peste piureul de dovleac şi se omogenizează. Se consumă băutura în două reprize, dimineaţa şi seara.

Împotriva paraziţilor intestinali
Se dau 500 g seminţe de dovleac prin maşina de tocat şi se amestecă cu 500g miere şi 100 ml lapte. Se împarte amestecul în trei părţi şi se ia din oră în oră câte 3 linguri, timp de trei zile.

Cataplasmele cu seminţe de dovleac sunt recomandate în arsuri, inflamaţii şi plăgi.

În ulcer şi hiperaciditate gastrică
Este indicat să consumaţi 100 ml suc proaspăt de dovleac, de 3 ori pe zi, cu o jumătate de oră înaintea meselor.

Bogat în săruri de magneziu şi potasiu, dovleacul are proprietăţi sedative, fiind util în cazul insomniilor, în tulburări de menopauză şi constipaţie. Miraculos este faptul că reduce riscul producerii unor tipuri de cancer şi oferă protecţie împotriva bolilor de inimă.

Seminţele de dovleac crud, cunoscute vermifuge, ajută la scăderea colesterolului, dar stimulează şi activitatea rinichilor.

Pentru arsuri, inflamaţii, abcese
Se pun cataplasme cu pulpă crudă, apoi se bandajează. Se schimbă zilnic pansamentul, până la vindecare.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment