Dintre toate plantele medicinale leurda (Allium ursinum) are cele mai puternice efecte fluidifiante ale sîngelui. Se consumă sub formă de suc, cîte 1-2 pahare/zi, în cure de minimum 20 de zile.

Sucul se face dintr-o mînă de frunze, care se taie foarte fin şi se pun într-un vas de sticlă în care se toarnă deasupra un pahar de apă călduţă. Se lasă la macerat, la temperatura camerei, timp de 4 ore, după care se filtrează prin tifon. Sucul se consumă imediat după preparare.

Cînd sezonul leurdei este la final, se poate administra tinctura, cîte o linguriţă diluată în jumătate de pahar cu apă, de 4 ori/zi, în cure de cîte o lună, cu o săptămînă de pauză. Pentru tinctură, frunzele proaspete se taie fin şi se pun într-un borcan de sticlă cu filet, pînă acesta se umple pe trei sferturi.

Deasupra se adaugă alcool-alimentar de 70°, cît să le acopere, după care borcanul se închide ermetic. Se lasă la macerat timp de 10 zile, la temperatura camerei. Borcanul se agită de 2-3 ori/zi. Apoi se filtrează, trăgîndu-se în sticle mici, care se păstrează închise ermetic, în locuri întunecoase şi răcoroase.

Leurda este foarte bogată în adenozină, o substanţă cu roi determinant în reducerea colesterolului şi împiedicarea formării trombilor. Pe termen lung, leurda este adjuvantul cel mai bun în tratarea bolilor cardiace (ischemie, aritmie, tahicardie), fiind administrată în cure de cîte 2-3 luni, cu 2 săptămîni de pauză, sub formă de tinctură. Se ia 1 linguriţă de tinctură în puţină apă, de 4 ori/zi, înaintea meselor principale.

Substanţele active din leurdă au efecte vasodilatatoare şi ajută la menţinerea în limite normale a presiunii sanguine, fiind un remediu foarte bun în caz de hipertensiune arterială. Se ia tinctură, cîte 4 linguriţe/zi, diluate în foarte puţină apă. Tratamentul se face timp de 2 luni, cu 2 săptămîni de pauză.

Primăvara, timp de minim 2 săptămîni, este foarte utilă o cură du salată din frunze de leurdă. Studii recente arată că anumite substanţe active din leurdă neutralizează radicalii liberi din sînge-responsabili de îmbătrînirea organismului - au efecte de relansare a activităţii endocrine, previn sclerozarea vaselor de sînge şi favorizează circulaţia cerebrală.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment