Dacă ai în permanenţă mîinile şi picioarele reci, ai mereu senzaţia de frig şi ai ajuns dependent de şosete flauşate, mănuşi şi băi fierbinţi, de vină este circulaţia periferică deficitară, din cauza căreia frigul se resimte mai puternic.

Pentru proasta circulaţie - denumită ştiinţific sindromul Reynaud – există remedii naturiste, dar nu ezita să ajungi şi la doctor pentru a depista din timp eventuale afecţiuni. Bea ceaiuri din coada-şoricelului, frunze de dud, nalbă, frunze de nuc, păpădia, conurile de hamei îmbunătăţesc circulaţia sangvină.

Fă o infuzie cu o lingură de plantă la o cană cu apă. Consuma trei-patru căni zilnic, între mese. Şi extractele de plante tinere: extract de mlădiţe de coacăz (50 de picături dimineaţa), extract de mlădiţe de mur (50 de picături la prînz) şi extract de muguri de plop (50 de picături seara) sînt eficiente în combaterea acestei probleme.

Cît priveşte remediile pentru picioare: prepară un macerat din coada-calului, conuri de hamei, scoarţă de stejar şi scoarţă de salcie. Pune dimineaţa patru linguri din acest amestec într-un litru de apă şi lasă la macerat pînă seara.

Fierbe amestecul zece minute, lasă sa se răcească puţin şi ţine-ţi picioarele în baia caldă cam 20 de minute. Măceşul este ideal, în special iarna, pentru că îmbunătăţeşte circulaţia extremităţilor.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment