Chiar şi unele documente dintre cele mai vechi amintesc de proprietăţile terapeutice ale usturoiului. De exemplu, constructorii de piramide din Egiptul antic consumau usturoi, ceapă şi ridichi pentru prevenirea bolilor contagioase. De asemenea, legiunile romane foloseau cantităţi însemnate de usturoi în alimentaţie. În acele vremuri usturoiul era utilizat pentru tratarea a peste 60 de boli. Medicina populară recomandă usturoiul mai ales în cazuri de hipertensiune şi obezitate.

Însă usturoiul rămîne a fi cel mai putemic antigripal natural cunoscut. Încă de la apariţia primelor simptome (nas înfundat, dureri de cap, febră, dureri de gît) puteţi lua măsuri. Pentru a diminua disconfortul produs de aceste manifestări, nu vă autoadministraţi medicamente, mai ales,antibiotice, decît la recomandarea medicului, dacă acesta constată că există şi o infecţie.

În caz contrar, antibioticele nu numai că nu au nici un efect asupra viruşilor care cauzează guturaiul şi gripa, dar pot duce la scăderea imunităţii organismului. Potrivit site-ului sfatulmedicului.ro, doctorul îţi poate indica, în cele mai dese situaţii, doar medicamente cu efect antiviral. Odihniţi-vă suficient (dormiţi cel puţin 7-8 ore pe noapte) pentru a ajuta organismul să se refacă. În cazul gripei, de multe ori se impune repausul la pat, timp de cel puţin 2-3 zile.

Evitaţi eforturile fizice intense şi nu vă expuneţi la frig, curent sau umezeală şi beţi multe lichide pentru a preîntîmpina deshidratarea. Nu este necesar să vă îmbrăcaţi foarte gros. Din alimentaţia zilnică nu trebuie să lipsească usturoiul. Acesta conţine peste 20 de substanţe antivirale şi antibacteriene. Usturoiul este cel mai puternic antigripal natural cunoscut. Consumul de usturoi este recomandat după mesele principale. Pentru prevenirea îmbolnăvirii, mestecaţi cîte o jumătate de căţel de usturoi dimineata, la prînz şi seara.

Ca tratament pentru răceală, zdrobiţi patru-cinci căţei de usturoi, amestecaţi-i cu 10 linguriţe de miere de albine şi luaţi din acest preparat cîte o linguriţă din jumătate în jumătate de oră. De asemenea, este recomandat să consumaţi suc natural de portocale, lămîi sau grepfrut care conţin vitamina C. Sucul obţinut din citrice stoarse, împreună cu două linguriţe de miere, coaja rasă de fructe şi apă, se lasă la macerat două ore, după care se bea. Această combinaţie conţine vitamina C, agenţi antiinfecţioşi foarte puternici şi reduce febra. Pentru a avea efect contra răcelii, se beau trei - patru pahare, într-un interval de 12 ore.

Atenţie! Preparatele cu usturoi se vor consuma cu multe lichide. Cei care prezintă dereglări de hemostază sanguină, precum şi femeile gravide trebuie să consulte medicul de familie, deoarece acest produs favorizează sîngerările. În caz de alergie la usturoi sau de nefrită acută şi cronică, se va evita consumarea acestui preparat. Mamele care alăptează vor evita şi ele consumul de usturoi din cauza diareei pe care acesta o poate provoca sugarilor.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment