Proprietăţile utile ale fasolei au fost studiate de către oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Colorado, notează sanatatea.com.

Ei au efectuat un experiment pe şobolani, în care animalele au fost hrănite cu diferite soiuri de fasole disponibile în supermarketuri. Ei au presupus că fasolea conţine o doză decentă de antioxidanţi şi flavonoizi, care conform unor ipoteze, reduc riscul de cancer.

La finele experimentului, ipotezele au fost confirmate: datorită dietei cu fasole, incidenţa cancerului la animale a scăzut cu aproape 30%. În plus, la şobolanii, la care totuşi s-a dezvoltat cancerul, numărul de tumori a fost de două ori mai mic decât cel mediu.

E interesant faptul că, efectul a fost acelaşi pentru toate soiurile de fasole - indiferent de conţinutul de antioxidanţi şi de flavonoizi, notează sanatatea.com. Aceasta sugerează, conform medicilor, că alte substanţe deţin aceste proprietăţi anticanceroase.

Info plus
Oamenii de ştiinţă din întreaga lume încontinuu explorează relaţia dintre cancer şi alimentaţia noastră. În particular, aproape un an în urmă, în numărul de alimente anticanceroase au fost incluse produse ca: broccoli, usturoi, grapefruite.

Din contra, riscul de boală creşte în consumul de alcool (mai ales al berii), produse grase, lactate. Cu toate acestea, ultimele se referă doar la bărbaţi: iubitorii de lapte, avertizează oamenii de ştiinţă, ar putea fi supuşi riscului de cancer de prostată. (X.S.)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment