Dintre legumele si fructele cu actiune favorabila asupra hipertensiunii, alaturi de tratamentul medicamentos, sant frunzele de afin, fructele de afin, coacaz, citricele, fragii, maslinele, marul, visinele si strugurii. Mai sant indicate: secara, orz, hrean, sfecla rosie, cartofi, usturoi.

Dintre plantele cele mai active in tratarea hipertensiunii arteriale, la care este necesara monitorizarea medicului, amintim in primul rand Vascul (Viscum album), o planta parazitara care creste pe pomi fructiferi, de la care se folosesc frunzele si varfurile. Activitatea sa este in functie de specia de pom pe care a crescut: astfel, vascul care a crescut pe par este cel mai activ; activitatea sa scade progresiv la cel provenit de la brad, mesteacan, plop, salcie, trandafir, tei si frasin; in aceeasi ordine creste toxicitatea.

De aceea, se recomanda ca vascul sa fie procurat din magazinele de specialitate. Planta contine saponine, acetilcolina, o viscotoxina si altele. Se consuma sub forma de macerat (2 lingurite la o cana), dupa ce se lasa la macerat la temperatura camerei timp de 8 ore. Se bea in 2 reprize (ultima inainte de culcare). in timpul tratamentului se verifica tensiunea arteriala pentru stabilirea dozei necesare. Printre alte plante cu actiune hipotensiva sant de mentionat isopul, mesteacanul, paducelul, patlagina, sulfina si talpa-gastii, folosite in toate ceaiurile hipotensive.

De la Paducel (Crataegus monogyna) se folosesc frunzele (care sant mai active) si fructele. Ele contin flavonoizi, anto-cianidine, acizi triterpenici; planta are si actiune vasodilatoare (coronare), antispasmodica si sedativa, precum si de intarire a inimii. Paducelul se foloseste sub forma de infuzie (o lingurita la o cana), 2 cani pe zi, care se beau treptat. Are actiune favorabila asupra hipertensiunii arteriale. E indicat ca varstnicii sa bea cate o cana cu infuzie de paducel pe zi (treptat).

Alta planta eficienta este: talpa-gastii, de la care se folosesc partile aeriene (actioneaza ca sedativ venos si cardiac) si se asociaza de obicei cu alte plante cu actiune similara, folosindu-se sub forma de infuzie - 2 lingurite la o cana, 1-2 cani pe zi. Cateva formule folositoare: Vasc si paducel in parti egale, 2 lingurite la o cana; sau vasc, paducel si coada-calului, 2 ceaiuri pe zi (coada-calului se foloseste ca diuretic).

Se mai pot folosi infuzii din urmatoarele plante, simple sau combinate: sulfina, isop, traista ciobanului, tot cu 1 -2 lingurite la o cana, 2 cani pe zi. Tot aici trebuie amintite si cele 2 ceaiuri tipizate: Ceaiul calmant, activ in hipertensiune, datorita paducelului cu actiune sedativa centrala ceaiul calmant impotriva tulburarilor cardiace si ceaiul sadativ, cu actiune mai complexa.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment