Colesterolul crescut
Uleiul de masline scade concentratiile de LDL fara a reduce HDL, protejand in felul acesta impotriva bolilor cardio-vasculare si aterosclerozei.

Hipertensiune arteriala
In cazul hipertensiunii arteriale, s-a dovedit ca uleiul scade tensiunea arteriala sistolica si diastolica.

Sistemul gastrointestinal
La nivel gastrointestinal, uleiul de masline are actiuni vindecatoare pentru ulcerul gastro-duodenal, pentru gastrite, dar si pentru afectiuni biliare. Astfel, uleiul de masline ajuta la drenajul biliar si dizolva calculii mici de colesterol. Persoanele cu probleme hepatice sau biliare pot lua 1-2 lingurite inaintea fiecarei mese. In cazul litiazei biliare (prezenta de calculi biliari) se poate amesteca o jumatate de ceasca de ulei de masline cu o jumatate de ceasca de suc de lamaie si se bea seara inainte de culcare.

Osteoporoza
Uleiul de masline ajuta la mentinerea densitatii oaselor.

Diabetul
Avand efecte benefice asupra multor sisteme din organism, este indicat si in cazul diabetului ca substituent alimentar, prevenind sau intarziind aparitia unor afectiuni tipice acestei boli.

Inflamatii
Uleiul de masline este unul dintre cele mai bune analgezice naturale, calmand durerile de natura inflamatorie.Uleiul actioneaza la fel ca ibuprofenul (Panduden, Nurofen), efectele calmante datorandu-se unei substante numite oleocantal. Este bun pentru frectii in cazul durerilor de inchieturi, amleiorand simptomatologia din artritele reumatismale. Se pot face frectii cu el si copiilor.

Cancer
De asemenea s-a demonstrat ca folosirea uleiului de masline pe termen lung protejeaza impotriva cancerului. O dieta cu ulei de masline si multe fructe si legime (asemanatoare dietei mediteraneene) poate reduce riscurile de aparitie a cancerului cu pana la 75%. Totodata intarzie evolutia cancerului de san.

Imunitatea
O alta calitate a sa este de a creste imunitatea organismului, stimuland sinteza anticorpilor.

Cosmetica
Mult folosit este si in cosmetica, uleiul de masline fiind utilizat in diverse preparate pentru piele si prevenirea caderii parului. Este bun si pentru unghii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment