Chiar daca sunt foarte bogate in grasimi, nucile pot contribui la scaderea nivelului colesterolului in sange. Bineinteles, daca sunt consumate in cantitati moderate si fara sare.
Nucile contribuie la scaderea nivelului de colesterol
Vitamina E din nuci previne ateroscleroza, impiedicand depunerea colesterolului pe vasele sangvine. In 100 g nuci verzi se gasesc 4 mg vitamina E, in aceeasi cantitate nuci uscate – 24 mg.

In privinta continutului de proteine exista o diferenta intre nucile verzi si cele uscate: 15 g proteine / 100 g nuci verzi, 21 g proteine / 100 g nuci uscate. Continutul ridicat de proteine apropie aceste fructe oleaginoase de carne, de aceea nutritionistii ne spun ca putem inlocui pentru scurt timp proteinele de origine animala cu cele de origine vegetala din nuci, alune sau fistic.

Nucile, fie verzi, fie uscate, intaresc sistemul imunitar. Vitamina E, vitamina C, complexul de B-uri, potasiul, seleniul, zincul sint elementele care confera nucilor proprietati imunostimulatoare. Nucile verzi sunt indicate si in cazurile de anemie, datorita fierului: 3 mg / 100 g.

Necesarul zilnic de fier este de 10-15 mg. In conditiile in care mancam cinci-sase miezuri de nuca, mai mancam si un ou la micul dejun, atunci ne asiguram doza zilnica recomandata de fier, fara sa apelam la suplimente nutritive.

Specialistii recomanda nucile si in problemele de fertilitate masculina datorita continutului de seleniu si zinc. Sunt bune si in prevenirea osteoporozei, fiind sursa foarte buna de calciu: 94 mg calciu / 100 g nuci verzi, 100 mg / 100 g nuci uscate. De aceea, patru-cinci miezuri de nuca sunt indicate atat tinerilor, adolescentilor, cat si adultilor sau varstnicilor pentru intarirea sistemului osos.

Nucile trebuie pastrate in conditii de temperatura, umiditate, lumina redusa, care sa nu permita oxidarea (rancezirea) grasimilor. Nucile rancezesc foarte usor, mai ales cand sunt decorticate. Miezul este mai sensibil la rancezire decat nuca intreaga, de aceea specialistii ne recomanda sa nu cumparam miez de nuca direct de pe taraba. Nucile pot fi pastrate de la un an la altul. Cele mai bune sunt nucile care au mai putin de sase luni de la cules.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment