Ceapa, hreanul, patrunjelul, cimbrul, rozmarinul sunt cateva dintre mirodeniile care trebuie incluse in alimentatia noastra. Insa ele mai aduc inca un beneficiu corpului nostru: il scapa de kilogramele in exces, spun cercetatorii americani. Ei spun ca aroma, substanta care da unui produs miros sau gust placut, ar fi cheia unei diete de slabit reusite.

Studiul cercetatorilor a cuprins circa 2500 persoane supraponderale si obeze, care au fost rugate sa-si asezoneze mancarea cu o varietate de mirodenii. 100 de persoane dintre cele supuse studiului au adoptat o dieta fara arome. La inceputul studiului, majoritatea voluntarilor cantareau in jur de o suta de kilograme si aveau un index al masei corporale de 34 (indexul de masa corporala reprezinta greutatea corporala - exprimata in kilograme, impartita la inaltime - exprimata in metri).

In cazul adultilor, un rezultat mai mare de 30 indica prezenta obezitatii, in timp ce un rezultat intre 18 si 25 indica o greutate normala). Dupa sase luni de dieta bogata in plante aromate, 1436 de persoane au slabit, in medie, cu 12 kilograme, in timp ce indexul de masa corporala li s-a diminuat cu cinci puncte.

In schimb, persoanele care nu au avut incluse aromele in regimul alimentar au slabit, in medie, cu numai un kilogram. Substantele cu miros tare si placut pot fi folosite cu succes in curele de slabit deoarece ele dau senzatia de satietate, explica specialistii.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment