Potrivit specialiştilor în nutriţie, porumbul nu trebuie să lipsească din alimentaţia zilnică, deoarece acesta reduce riscul apariţiei bolilor cardiace, datorită conţinutului bogat de vitamina E - antioxidant care protejează inima. În plus, această cereală conţine din belşug un carotenoid numit beta-cryptoxanthin, care are proprietatea de a preveni apariţia cancerului la plămâni. Această substanţă se mai găseşte în legume şi fructe de culoare portocalie, precum papaya, portocale, dovleac sau piersici.

Nutriţioniştii spun că o cană cu boabe de porumb oferă 15 la sută din necesarul zilnic de acid pantothenic, vitamina B5. Această vitamină e folosită pentru transformarea carbonaţilor complecşi în glucoză, care alimentează energia organismului. În plus, beta-carotenul din porumb creşte rezervele de hemoglobină, o proteină care transportă oxigenul la celule şi ajută la prevenirea oboselii. Hidrocarburile din compoziţia chimică a porumbului dau energie şi nu permit depunerea grăsimii.

În acelaşi timp, aceeaşi cană cu porumb oferă 24 la sută din necesarul zilnic de thiamină. Aceasta este o substanţă necesară în reacţiile enzimatice legate de producţia de energie şi e, de asemenea, foarte importantă pentru celulele creierului şi funcţia cognitivă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment