Macerat de usturoi cu miere şi propolis. Reţeta acestui remediu provine din vechea medicină chinezească şi se bazează pe virtuţile terapeutice ale celor trei ingrediente de bază: usturoiul, propolisul şi mierea de albine.
Mai întîi se prepară tinctura de usturoi 60 la sută (600 g de bulbi trecuţi prin maşina de tocat carne la 1 l alcool de 90-95E). Se lasă la macerat o săptămînă, folosindu-se doar lichidul de după filtrare. Apoi se prepară tinctura de propolis: la 100 ml alcool de peste 80E se adaugă 20 g propolis; amestecul se introduce într-un vas, se încălzeşte la 30-35EC şi se amestecă bine; procedura se repetă zitnic, timp de o săptămînă, după care, amestecul se lasă să se limpezească şi se alege doar lichidul curat.
Se amestecă apoi cele trei ingrediente: 62 la sută tinctură de usturoi, 32 la sută miere de albine (de preferinţă de salcîm, deoarece conţine o mare cantitate de flavonoide, cu acţiune hipotensivă şi diuretică) şi 6 la sută tinctură de propolis. În acest macerat se adaugă o tinctură 10 la sută din flori şi frunze de păducel, talpa gîştei şi frunze de mesteacăn, în părţi egale.
Adăugarea acestei tincturi în preparatul de bază se face în proporţie de 10 la sută. Remediul obţinut se ia sub formă de picături diluate în ceai medicinal sau apă, de 3 ori/zi, cu jumătate de oră înaintea meselor principale sau între mese.
În a 11-a zi de la începerea curei se administrează o doză de şoc de 25 de picături, de 3 ori/zi, după care tratamentul se continuă cu un număr descrescător de picături, timp de 1-2 luni. După o pauză de 1-2 uni se poate relua. Acest tratament este contraindicat în hipotensiunea arterială.
Ceaiuri din păducel, talpa gîştei şi frunze de vîsc
Evitarea hipertensiunii impune un regim de viaţă fără stări emotive şi de stres, cu o alimentaţie controlată, bogată în legume, fructe şi lactate, borş de tărîţe, drojdie de bere, oţet de mere, sucuri din sfeclă roşie, hrean, morcov, roşii, lămîi şi orz verde, asociate cu remedii din plante medicinale.
O plantă cu efecte deosebite în reglarea tensiunii arteriale este păducelul (Crataegus monogyna).
Se face infuzie din flori, frunze şi fructe uscate; o linguriţă la o cană cu apă clocotită. Se bea o cană/zi. Efecte deosebite are tinctura de păducel: 20 g plantă macerată 10 zile in 100 ml alcool de 60E. Se iau 10-15 picături, de 3 ori/zi, amestecate în puţină apă sau ceai hipotensiv.