Toate procesele care au loc în organism sunt condiţionate de prezenţa apei şi a substanţelor chimice dizolvate în ea. Copiii pierd zilnic în medie câte 1,5 - 2 litri de apă. 90% din aceste pierderi sunt compensate sub formă de apă potabilă şi băuturi, iar restul prin alimentaţie.

Multe produse alimentare conţin o cantitate mare de apă (laptele - 86,2%, legumele, fructele, pomuşoarele - 80-95%, cartofii, carnea - până la 70-75%, pâinea - 47% etc ).

Copiii şi adolescenţii nu trebuie să consume o cantitate excesivă de apă, deoarece aceasta conduce la suprasolicitarea inimii şi rinichilor şi la spălarea din organism a vitaminelor şi sărurilor minerale.

În funcţie de vârstă se recomandă pentru copiii de 1-3 ani câte 100 ml lichid la kg/corp; pentru cei de 4-6 ani - câte 60-70 ml kg/corp, iar pentru cei de 7-17 ani - 50 ml kg/corp.

Dacă rezumăm cele expuse mai sus, putem constata următoarele particularităţi ale alimentaţiei copiilor şi adolescenţilor în comparaţie cu adulţii: cu cât e mai mică vârstă copilului, cu atât e mai mare necesitatea lui faţă de:
- produsele alimentare de origine animală;
- proteinele şi lipidele animale, mono- şi dizaharide;
- vitamine, săruri minerale şi apă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment