Fiecare celulă din corpul nostru este legată de aspecte ale creşterii, de interacţiunea cu alte celule şi de dezvoltarea proprie.

Cancerul se dezvoltă atunci, cînd un anumit tip de celule încetează să mai funcţioneze normal, iar corpul nu le mai poate controla. Diversele tipuri de cancer implica simptome, tratamente diferite, în funcţie de tipul celulelor implicate şi de gradul de deteriorare al acestora.

Cele mai comune tipuri de cancer care apar la copii sînt leucemia şi cancerul la creier. Pe măsură ce copiii se apropie de vîrsta adolescenţei poate apărea şi cancerul osos.
Cancerul la copii si adolescenti
Diagnosticarea copilului cu cancer este devăstătoare pentru părinţi şi pentru ceilalţi membri ai familiei. Cancerul implică o adevarată criză în familie şi în viaţa celor apropiaţi bolnavului. Copiii şi părinţii, care duc un mod de viaţă sănătos au mai multe şanse să evite dezvoltarea cancerului.

Semne şi simptome ale apariţiei cancerului la copii
Depistarea cancerului în primii ani de viaţă ai copilului poate fi dificilă. Medicii îi pot ajuta pe părinţi în această privinţă, încurajîndu-i să-şi aducă sistematic copiii la control - pentru a descoperi simptomele anormale şi persistente, precum:

- scăderea în greutate continuă şi inexplicabilă;
- dureri de cap şi vomă dimineaţa;
- dureri accentuate ale oaselor şi încheieturilor;
- umflături sau noduli în abdomen, gît ori în orice parte a corpului;
- apariţia unei pete albicioase pe pupila ochiului;
- roşeaţă sau sîngerări excesive în urma unei răni;
- Schimbarea culorii pielii şi oboseală continuă, etc.

Diferite studii au arătat, că majoritaea tipurilor de cancer pot fi prevenite practicînd un mod sănătos de viaţă, care trebuie început încă din copilărie.

Pentru a preveni îmbolnăvirea de orice tip de cancer la diferite vîrste este necesar de a urma cîteva sfaturi, şi anume :

- Fumătorii să renunţe la fumat şi să nu fumeze în prezenţa altora;
- Nefumătorii să nu iniţieze fumatul şi să evite fumul ţigărilor celor din jur;
- Să consume cu moderaţie băuturi alcoolice, iar copii să le evite totalmente;
- Să evite expunerile excesive la soare;
- Să evite creşterea în greutate excesivă şi să se limiteze consumul de alimente grase;
- Să consume zilnic fructe şi legume proaspete, precum şi cereale cu un conţinut crescut de fibre vegetale;
- De adresat după asistenţă medicală în caz de apariţie de orice nodul, orice rană care nu se vindecă, inclusiv de la nivelul gurii, orice umflătură care îşi modifică forma, dimensiunea sau culoarea, sau orice sîngerare anormală;
- Să consulte medicul, dacă apar probleme care nu cedează: tuse persistentă, răguşeală care nu dispare, modificări ale ritmului scaunului sau micţiunilor sau orice scădere inexplicabilă în greutate;
- Să respecte cu stricteţe recomandările şi instrucţiunile de protecţie în condiţiile de lucru cu substanţe care pot cauza cancerul;
- Să evite, maximal posibil stresul.

Atît ca frecvenţă, cît şi ca implicaţii medico-psiho-sociale, cancerul reprezintă o problema de sănătate publică, ce afectează vîrste din ce în ce mai tinere. Deşi privit de multe ori ca o fatalitate şi considerat incurabil, cancerul depistat la timp poate fi tratat.

În definitiv, cancerul este doar o boală. El poate fi prevenit cu PRICEPERE ŞI INTELIGENŢĂ.(Centrul National Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment