Alegerea ghiozdanului poate atârna greu pentru sănătatea copilului în condițiile în care numărul cărților și caietelor s-a dublat în ultimii ani. Pentru a-ți scuti copilul de dureri de spate, află care sunt regulile esențiale în alegerea ghiozdanului.

Ghiozdanul este un obiect care va face aproape zilnic parte din viața școlarilor. Cu toate că majoritatea se preocupă de stilul și personajele imprimate pe ghiozdan, medicii atrag atenția că preocuparea principală trebuie să se refere la aspectul practic și la protejarea spatelui copiilor.
Ghiozdanul copilului. Cât trebuie să cântărească ca să nu-i afecteze spatele
Purtarea în spate a zeci de cărți și caiete, cinci zile pe săptămână, reprezintă o sarcină importantă pentru un corp aflat în plină creștere. Iar datele statistice trag un semnal de alarmă: între 10 și 15 ani, un copil din cinci acuză dureri de spate.

În mod normal, greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% (de exemplu, 3,5 kg pentru un copil de 35 de kilograme). Totodată, autoritățile sanitare informează că tot mai mulți copii și adolescenți se prezintă la consultații medicale din cauza durerilor de spate.

Medicii oferă părinților următoarele recomandări privind alegerea ghiozdanului:
  • Optați pentru un ghiozdan prevăzut cu mânere ajustabile, cu întărituri și burete la nivelul spatelui. Astfel se obțin o mai bună adeziune locală și o repartiție corectă a greutății. Presiunea se repercutează mai puțin la nivelul spatelui, iar mușchii umerilor preiau din greutate.
  • Regula principală: aveți grijă ca greutatea ghiozdanului să nu depășească 10% din greutatea copilului.
  • Ghiozdanul troller este o variantă pentru a nu solicita spatele copilului, însă devine foarte incomod pentru copil pentru că îi ocupă o mână, nu poate merge în voie, iar urmarea scărilor și trotuarelor devine o provocare majoră.

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

INFLUENCE ON HEALTH AND SOCIO-ECONOMIC EFFECTS OF DISEASE INCIDENCE OF CHICKENPOX IN THE REPUBLIC OF MOLDOVA (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

THE SOCIO-ECONOMIC IMPACT OF POST CARDIAC SURGERY PATIENTS WITH SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

THE ANALYSIS OF HEALTH EDUCATION MEASURES CARRIED OUT TO PREVENT RESPIRATORY DISEASES IN REPUBLIC OF MOLDOVA (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

ECONOMIC IMPACT OF MORBIDITY DUE TO POST-CARDIOSURGICAL SEPTIC-PURULENT NOSOCOMIAL INFECTIONS (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)Aspecte epidemiologice privind morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova (Negara Silvia, Sofronie Vasile)
17.04.2018

A fost studiată și efectuată analiza epidemiologică a morbidității prin varicelă în Republica Moldova în perioada anilor 1985 - 201 [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment