Durerile de burtă la copii sunt frecvente. Studiile au arătat că aproximativ 10% dintre şcolari suferă de dureri abdominale dese. Mai mult, aceste dureri sunt destul de severe , astfel încât le poate influenţa activităţile normale.

Pe de altă parte, este destul de greu să se afle în ce măsură îi doare burtica pe cei mici şi pentru că ei folosesc această scuză pentru a nu se mai duce la şcoală. De aceea, este important pentru părinţi să ştie cum să se „descurce” cu o durere de burtă şi să ştie când este cazul şi când nu este cazul să se apeleze la medic.

Când vine vorba de cauzele durerilor de burtă, acestea sunt numeroase. În primul rând, deşi pare absurd, de multe ori pe cei mici îi doare burta pentru că le este foame. Durerile cauzate de foame se manifestă prin contracţii de-a lungul intestinelor. Durerile apar atunci când nivelul nutrienţilor din intestine scade. Deşi aceste dureri sunt incomode, ele se rezolvă imediat cu o gustare.

Durerile de burtică pot avea şi alte cauze, mai grave. Atunci când cel mic spune că îl doare abdomenul în jurul buricului, este posibil ca el să aibă probleme intestinale. Aceste probleme pot fi constipaţia sau schimbarea dietei. Durerile provocate de constipaţie sau schimbările de dietă sunt întâlnite la unul din cinci copii.

Dacă cel mic prezintă eczeme sau febră înseamnă, în mod cert, că a mâncat ceva care nu i-a plăcut şi a dezvoltat o reacţie alergică sau acel aliment a fost alterat. Câteodată, o durere de burtă poate indica o problemă în afara ariei abdominale. Preşcolarii sunt predispuşi la diverse infecţii în zona pulmonară sau cea a tractului urinar. Aceste infecţii se pot manifesta cu dureri de burtă.

Acest lucru se întâmplă pentru că în zona inferioară a abdomenului se găseşte o cantitate mare de ţesut limfoid care luptă cu infecţiile. Dacă cel mic se plânge de dureri mari în partea inferioară dreaptă a abdomenului, părinţii înclină să creadă că este vorba despre apendicită. În general, apendicita se manifestă la copiii care au vârsta mai mare de cinci ani.

Astfel, durerea începe în partea dreaptă inferioară a abdomenului, iar apoi se răspândeşte în toată regiunea abdominală. Această durere persistă ore întregi şi aduce cu ea stări de vomă şi temperatură. Evident că în acest caz medicul trebuie solicitat urgent . O treime dintre copiii care ajung la spital cu dureri de burtă foarte mari au apendicită.

Se întâmplă ca la mulţi copii, durerea de burtă să nu aibe cauze care pot fi identificate. Trebuie să se ştie că atunci când copiii sunt emoţionaţi sau le este frică de ceva, manifestă dureri de burtă sau de cap. De obicei, acest tip de durere apare înaintea începerii anului şcolar sau înaintea unui test important.

Dacă părinţii identifică o astfel de cauză trebuie să vorbească cu cei mici şi să încerce să-i liniştească. De asemenea, un copil poate suferi de dureri de burtă atunci când a murit cineva drag din familie, când la şcoală există un copil care îl agresează fizic, când are dificultăţi de învăţare, dacă a fost abuzat, dacă simte că nu se poate ridica la standardele impuse de părinţi sau când părinţii se ceartă.

Aceste dureri de burtă nu au o cauză fiziologică şi au loc pe fond psihologic. În toate aceste cazuri trebuie să existe o comunicare între părinţi şi copil, iar dacă durerile nu se opresc, trebuie să se apeleze la un psihoterapeut. O teorie spune că o treime dintre copiii care au dureri de burtă fără cauze fiziologice aparente au suferit de o infecţie gastro-intestinală. Această infecţie, deşi se vindecă, încă îi face pe cei mici să mai aibă dureri de burtică. S-a demonstrat că la adulţi se întâmplă acest lucru şi la un an după ce s-a vindecat infecţia. Dacă ceea ce s-a demonstrat la adulţi este valabil şi la copii înseamnă că se poate trata mult mai uşor durerea celui mic. De mult ori, cei mici refuză să spună că îi doare ceva şi de aceea ei trebuie observaţi.

Dacă cel mic mănâncă normal, face sport, dansează şi se joacă cu cei de vârsta lui înseamnă că totul e în ordine. Dacă el nu se mai comportă normal, este distras şi nu mai face nimic din ceea ce făcea de obicei, este posibil să aibă dureri abdominale. Părinţii trebuie să apeleze imediat la medic atunci când cel mic vomită mult, când are diaree, febră fără cauze aparente, când prezintă scaune cu sânge, dureri persistente în partea inferioară dreaptă a abdomenului sau dacă cel mic slăbeşte mult şi brusc.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment