Dreptul la educaţie este cel mai iubit si cel mai încălcat drept al nostru. Este una dintre afirmaţiile care a exprimat vocea comună a celor 25 de copii din Grupul de Lucru pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului, reuniţi în cadrul atelierului organizat recent la Chişinău de către Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului.

Împreună cu micile istorii personale, copiii au adus cu ei la Chişinău fapte mai dramatice care se întîmplă în mod obişnuit în comunităţile lor. Despre cum, de exemplu, „unor profesori le place să arate că ei sînt stăpîni – dacă părerea ta nu coincide cu a lor, încep a striga". Sau, în acelaşi timp, despre cum „mulţi elevi nu respectă învăţătorii". Ori despre cum „la noi chiar e interesant la lecţii, doar că laboratoarele nu au echipamente, iar fondul de cărţi în bibliotecă este învechit". Şi despre cum „un băiat de clasa a 6-a şi sora lui, elevă în clasa a 8-a sînt nevoiţi să lipsească de la lecţii, fiindcă au de strîns roada de pe cîmp".

Aceste istorii colectate de copii, apoi prezentate, discutate şi structurate cu ajutorul unor experţi-adulţi, conturează situaţia actuală privind modul în care este respectat dreptul copilului la educaţie în Moldova. Acest drept a fost monitorizat de copii în baza unor indicatori adaptaţi pentru ei, care au fost elaboraţi în timpul atelierului precedent, din august 2008. Urmatoarea tema pentru acasa, pe care copiii urmeaza sa o îndeplinească pînă la începutul vacanţei de iarnă, este monitorizarea dreptului la protecţie împotriva violenţei.

Copiii reuniţi în Grupul pentru Monitorizarea Drepturilor Copilului au vîrste cuprinse între 11 şi 15 ani şi reprezintă 12 regiuni ale ţării. Fiind deja la al treilea atelier de lucru, aceşti copii încep să se afirme ca experţi în drepturile copilului, organizînd, împreună cu colegi de şcoală, acţiuni de pledoarie la nivel local sau scriind articole pentru buletinul informativ al grupului, „Monitorul Oficial al Drepturilor Copilului".

Iniţiativa „Copiii monitorizează respectarea propriilor drepturi" este realizată de Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului, cu sprijinul acordat de Organizaţia Suedeză „Salvaţi Copiii", Misiunea Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) în Moldova, Agenţia Suedeză de Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Fundaţia SOROS Moldova. (Nord-press)

Adaugă comentariu

Codul de securitate
Actualizează

RECENT

Zece retete ale fericiriiZece retete ale fericirii
19.02.2019

Oamenii de stiinta britanici au publicat 10 retete pentru fericirea omului modern. Care sunt ele? Cititi in continuare.

Iata cele 10 retete a [ ... ]

Role of social networks in promoting healthy lifestyle (Sofronie A., Sofronie V.)
19.02.2019

The article shows the public interest in health promotion in social networks. The authors conducted a comparative analysis of the posts dedi [ ... ]

Influence on health and socio-economic effects of disease incidence of chickenpox in the Republic of Moldova (Sofronie V. Negara S.С.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0003-0614-3611;
ORCID:0000-0002-1007-1393;
Nicolae Testemițanu State University of Medicine and Pharmacy, Kishine [ ... ]

The socio-economic impact of post cardiac surgery patients with septic-purulent nosocomial infections (Nastas A.T.)
28.11.2018

Research article
ORCID: 0000-0002-3992-9242
Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Chisinau, Moldova
* Corresponding author (al [ ... ]

The analysis of health education measures carried out to prevent respiratory diseases in Republic of Moldova (Bitlan S., Sofronie V.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: health promotion, health education, mass-media information.  [ ... ]

Economic impact of morbidity due to post-cardiosurgical septic-purulent nosocomial infections (SPNI) (Nastas A.)
27.11.2018

Nicolae Testemitanu State University of Medicine and Pharmacy, Moldova

KEYWORDS: economic impact, post-cardiosurgical, septic-purulent nosoco [ ... ]

Cancerul tubar, afecțiune gravăCancerul tubar, afecțiune gravă
26.04.2018

Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată d [ ... ]

Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)Assessment of the measures on health education in the field of infectious diseases for the population of the Republic of Moldova in 2006-2011 (Alina Druc, Vasile Sofronie)
26.04.2018

Background: The study of evaluating measures for health promotion and health education in the field of infectious pathologies done among the [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment