Creierul unui copil conţine la naştere 100 de miliarde de neuroni, urmând ca încă din primii ani de viaţă creierul său să dezvolte mii de miliarde de legături interneuronale. Condiţia esenţială pentru formarea acestor conexiuni este stimularea continuă din punct de vedere intelectual a micuţului.
Sfaturi in educatia copilului
Numai astfel copilul îşi va îmbogăţi limbajul, gândirea şi capacitatea intelectuală. Şi cum orice părinte îşi doreşte un copil inteligent, iată câteva metode, sugerate de cercetători americani, prin care poate fi stimulată dezvoltarea intelectuală a copiilor.

Oricât de stresaţi sau obosiţi aţi fi, concentraţi-vă asupra dialogului pe care îl purtaţi cu copilul vostru. Răspundeţi-i clar, fără iritare, pe un ton destins, la toate întrebările pe care vi le pune. Preocupat de tot ce se întâmplă în jurul său, copilul este curios să afle cât mai multe informaţii, pe care trebuie să i le oferiţi, demonstrând astfel că toate curiozităţile lui sunt importante şi pentru voi.

Chiar de la un an şi jumătate, dezvoltaţi-i pasiunea pentru cărţi. Evident, la început alegeţi cărţi cu imagini colorate, cu imagini de animale ale căror sunete specifice le va învăţa copilul. Foarte apreciate de micuţi la această vârstă sunt cărţile muzicale. Fiind o sursă importantă de informaţii, îl vor ajuta să-şi dezvolte gândirea şi limbajul. Apoi, este o pasiune care, dacă îl va însoţi toată viaţa, nu poate să-i aducă decât beneficii intelectuale.

Acordaţi-i suficientă atenţie, jucaţi-vă şi alintaţi-l chiar şi pe sugarul de doar câteva zile. Studiile au demonstrat că sugarii care nu se bucură de suficientă afecţiune au creierul mai mic decât alţi bebeluşi de vârsta lor. Atunci când plânge, fiţi promţi şi calmi, nu uitaţi să-l luaţi în braţe şi să-l alintaţi. Îl ajută astfel să-şi dezvolte sentimentul de securitate emoţională.

Cântaţi-i şi lăsaţi-l să asculte muzică. În felul acesta îl veţi ajuta să facă o legătură între sunet, ritm şi dans.

Lăsaţi-l să se joace cu apa şi sporturile nautice îi pot deveni prieteni, dar va înţelege mai repede şi mai uşor diferitele proprietăţi ale materiei.

Adaptaţi-vă după temperamentul copilului. Încurajaţi-l în tot ce face pentru a se dezvolta fără inhibiţii. Timpul de odihnă şi orele de masă trebuie percepute de copil ca lucruri pozitive.

Fiţi generoşi în laude. Apreciaţi când cel mic învaţă să se hrănească singur, face primii paşi singur, rosteşte primele cuvinte. Satisfacţiile vor fi enorme când veţi constata ce copil inteligent aveţi. (După Săptămâna)

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment