Orice femeie ştie că atunci când e însărcinată este privită cu interes de prieteni, de familie, de colegii de la muncă şi chiar de către oamenii de pe stradă. Orice schimbare care se petrece după apariţia sarcinii este monitorizată şi contorizată de cei din jur.

În plus, perioada de sarcină este printre puţinele perioade din viaţa unei femei când aceasta poate să nu mai numere caloriile. Cu toate acestea, faptul că o femeie se străduieşte mult după sarcină să slăbească i-a determinat pe nutriţionişti să demareze studii pentru a observa dacă nu se poate evita îngrăşarea gravidei fără ca fătul să aibă de suferit.

Din start, trebuie să se spună că ideea conform căreia fătul ajută o femeie să slăbească este complet falsă. O viitoare mămică va slăbi pe parcursul sarcinii doar dacă îşi va supraveghea cantitatea de calorii consumată. Ceea ce mănâncă o femeie pe parcursul sarcinii are un efect puternic asupra fătului. Vitamina C, calciul şi fierul sunt foarte importante pentru dezvoltarea normală a bebeluşului.

În paralel, prea multă vitamina A poate duce la apariţia malformaţiilor. Mai mult, s-a demonstrat că dacă o viitoare mamă consumă pe parcursul sarcinii multă mâncare fast-food îl va face pe cel mic să poftească la această mâncare atunci când va fi mare.

Mai mult, cercetătorii spun că trebuie să se ţină cont până la ce greutate trebuie să ajungă o gravidă. Ei spun că 18 kilograme (inclusiv greutatea fătului) este limita maximă pe care o femeie are voie să o ia în greutate pe parcursul sarcinii.

Cu toate acestea, greutatea finală depinde de greutatea pe care o femeie o are în momentul când rămâne însărcinată. De exemplu, o femeie obeză poate să ia în greutate pe parcursul sarcinii doar câteva kilograme. În acelaşi timp, o femeie slabă se poate îngrăşa cu până la 25-30 de kilograme.

Bebeluşii femeilor care fac parte din aceste două categorii sunt cei mai expuşi la a avea dificultăţi în dezvoltare. Având în vedere că femeile celebre îşi mobilizează antrenorii, nutriţioniştii şi bucătarii pentru ca ele să slăbească cât mai repede după naştere, nu e de mirare că şi femeile obişnuite vor să le urmeze exemplul.

Presiunea ca femeile să acţioneze responsabil în timpul sarcinii şi să aibă grijă să nu ia foarte mult în greutate este mai mare ca niciodată. De la o femeie însărcinată se cere ca ea să aibă grijă ce mănâncă, cât mănâncă şi în ce fel mănâncă pentru a nu se îngrăşa. Din punct de vedere psihologic, această presiune venită din partea tuturor cunoscuţilor este copleşitoare pentru gravidă.

Experţii spun că mămicile nu ar trebui să lase ca o asemenea presiune să cadă asupra lor. În loc să se chinuie să slăbească şi să numere orice calorie pe care o consumă, ar trebui să se relaxeze. Este nevoie de un an întreg pentru ca o femeie să-şi revină după o perioadă de sarcină. În timpul sarcinii este foarte important ca femeia să îşi creeze o dietă sănătoasă, pe care să poată să o respecte, fără probleme, şi după naşterea celui mic.

Se ştie că o femeie este mult mai predispusă la a consuma dulciuri şi prăjituri după ce naşte. Dieta unei femei gravide trebuie să nu conţină multe grăsimi şi să fie bogată în proteine. Astfel, este recomandat ca o femeie să consume multe fructe, legume, produse lactate şi cereale integrale.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment