Avortul lasa rana adanca in sufletul femeii, atacand insasi esenta identitatii ei, aceea de a fi mama si a aduce pe lume viata.

Iata doar cateva efecte de ordin psihic si comportamental:
- Sentimente de vinovatie, manie, teama;
- Tristete, depresie;
- Incapacitatea/diminuarea implicarii in activitatea sexuala;
- Abuz de alcool, droguri;
- Teama de sarcini viitoare;
- Tulburari de somn(insomnii, cosmaruri);
- Pierderea respectului de sine;
- Tendinta de suicid;
- Comportament agresiv fata de propria persoana, fata de tatal copilului si fata de cei implicati in avort;
- Destramarea relatiei cu partenerul si familia;

Pe plan fizic pot aparea
- Hemoragii;
- Perforarea uterului sau a altor organe;
- Infectii pelvine acute si cronice;
- Indepartarea incompleta a fatului sau a placentei;
- Febra;
- Convulsii, coma;
- Cresterea frecventei sarcinilor extrauterine;
- Sterilitate;
- Avorturi spontane, nasteri premature;
- Cancer mamar;
- Anomalii ale sarcinilor ulterioare;
- Deces;

Exista putine femei care fac avort fara a lua in considerare dorinta partenerului lor. A spune «fa ce vrei» nu inseamna altceva decat a lssa toata responsabilitatea pe umerii ei

Daca partenera ta se confrunta cu o sarcina nedorita, gaseste-ti timp si citeste aceste randuri. Informatiile pe care le vei obtine ar putea fi importante pentru ssnatatea si viitorul tau si al partenerei tale.

Barbatii si femeile comunica unii cu altii in moduri diferite. Femeia are in general tendinta de a se ghida dupa prima impresie. Ca urmare a acestui fapt, chiar si o reactie neutra din partea partenerului poate fi interpretata ca un dezinteres fata de problema ei. O femeie marturisea ca ea a avortat deoarece prima reactie a partenerului a fost: “E-n regula. Nu ma deranjeaza, indiferent ce decizie ai lua.” Altcineva a avortat deoarece, atunci cand i-a spus partenerului ei, acesta a raspuns cu nepasare: “Daca tu vrei...” si a schimbat subiectul. Cele doua femei au interpretat indiferenta partenerilor ca pe o lipsa de interes fata de problema lor. Insa, mai tarziu, si-au dat seama ca ar fi trebuit sa le dea mai mult timp pentru a se acomoda cu noua situatie.

Daca vrei intr-adevar sa-ti ajuti partenera, vorbeste-i deschis si sincer. Incearca sa obtii cat mai multe detalii despre situatia in care se afla si nu luati o decizie in urma unei singure conversatii. In primul rand, cere-i partenerei tale sa-ti ofere posibilitatea sa reflectezi la acest lucru. Comportamentul tau se datoreaza, in mare parte, modului in care societatea eticheteaza avortul, considerandu-l ca pe o “problema a femeii”. Dar este oare doar problema ei?

S-a constatat faptul ca, de cele mai multe ori, parerea si atitudinea barbatului are o importanta foarte mare in decizia femeii. Exista putine femei care fac avort fara a lua in considerare dorinta partenerului lor. Modul in care ea va actiona va depinde de reactia ta. Este important ca ea sa afle ceea ce tu gandesti cu adevarat. A spune “fa ce vrei” nu inseamna altceva decat a lasa toata responsabilitatea pe umerii ei. De aceea e necesar sa o asiguri ca nu o vei parasi si ca veti depasi impreuna toate incercarile.

Ai de gand sa fugi sau sa ramai cu ea atunci cand trece prin aceste momente dificile? In orice caz, trebuie sa stii ca partenera nu este singura implicata.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment