Concetatenii nostri inca nu au constientizat ca avortul nu este o metoda de contraceptie sau o forma de planificare familiala.

Mortalitatea matern ridicata, incidenta crescuta a avorturilor, utilizarea redusa a contraceptiei, incidenta crescuta a sarcinilor nedorite la adolescente, a bolilor cu transmitere sexuala, a cancerului mamar si de col uterin, a sterilitatii secundare (la barbati si femei, deopotriva), toate acestea sunt concluziile unui raport referitor la starea sanatatii reproducerii in R. Moldova, intocmit de reprezentanta Fondului Natiunilor Unite pentru Populatie. Guvernul nu este interesat de numarul populatiei din R. Moldova, dar nici de starea sanatatii reproductive a tinerilor, pentru ca nu intreprinde nimic in vederea realizarii unui recensamant al populatiei si al unui studiu referitor la sanatatea reproductiva a noii generatii.

Potrivit Coordonatorului de Programe la UNFPA - Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie in R. Moldova, dr. Boris Galca, ceea ce se remarca in ultimii ani in R. Moldova este cresterea varstei la care doua persoane se hotarasc sa se casatoreasca, danduse preferinta concubinajului. O alta tendinta a timpurilor noastre este amanarea primei nasteri (potrivit medicilor ginecologi, varsta potrivita primei nasteri este de maximum 25 de ani, al doilea copil putand fi nascut oricand) si monoparentalismul. Majoritatea familiilor din R. Moldova se limiteaza la un copil.

Donatorii straini ne pazesc de avorturi
Medicul Boris Galca remarca si anumite succese in domeniul sanatatii reproductive, prin infiintarea unui serviciu de stat de planificare familiala, deschiderea cabinetelor de planificare familiala, pregatirea specialistilor in domeniu. Cu toate acestea, "se atesta inexistenta unei continuitati durabile de sustinere de catre stat a acestui program.

Astazi, programul de sustinere a sanatatii reproductive vine de la donatorii din exterior. Daca s-a redus numarul de avorturi (de la 70.000 pe an, in perioada 1990-1997, pana la 17.000 pe an in 2001 sau 16.000 - in 2002 (conform datelor Ministerului Sanatatii), aceasta se datoreaza donatiilor externe de contraceptive, care au inceput sa vina incepand cu anul 1997. Ramane o problema accesul populatiei de la sate la serviciile de sanatate reproductiva", - a mai spus Boris Galca.

Dupa cum afirma aceeasi sursa, "remarcam la tinerii de la orase o ameliorare la capitolul educatie sexuala. Tinerii din mediul rural, insa, nu au cunostintele necesare. Femeile noastre raman a fi iresponsabile fata de sanatatea lor. Este nevoie si de o implicare sporita a barbatilor in planificarea familiei. Majoritatea barbatilor din R.Moldova nu au aceasta grija, nici nu sunt interesati de sanatatea sotiilor lor, lasand totul pe seama femeilor. Concetatenii nostri inca nu au constientizat ca avortul nu este o metoda de contraceptie sau o forma de planificare familiala", sustine Boris Galca.

Daca in perioada care urmeaza nu ti-ai programat sa ramai insarcinata, ar fi bine sa te gandesti la o metoda sigura de contraceptie. Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa iti consulti medicul de familie sau pe cel de planificare familiala.

Pilula pro si contra
Nu toate femeile au auzit de metodele moderne de contraceptie: iar cele care au auzit de ele cred ca le-ar fi inaccesibile ca pret sau se tem ca ar avea efecte secundare grave. Anticonceptionalele prescrise de catre medic in cabinetele de planificare familiala nu sunt deloc scumpe. Pilulele anticonceptionale nu se bucura de o faima prea buna.

Se spune ca ingrasa, provoaca diverse tipuri de cancer si perturba functionarea intregului organism. Ce e adevar si ce e exagerare in aceste afirmatii? Cu aproximativ 30 de ani in urma, pilulele aveau intr-adevar cateva efecte neplacute, printre care si ingrasarea, dat fiind, probabil, si cantitatea de hormoni de 5 ori mai mare decat a celor actuale. Astazi insa, lucrurile s-au schimbat.

"Sunt sute de milioane de femei care folosesc pilule anticonceptionale, de ani de zile. Ideea ca pilula induce cancer sau nu protejeaza suficient, ca steriletul poate sa dea modificari organice este falsa. Sigur ca in toata medicina exista efecte benefice si cateodata reactii adverse. Dar a critica aceste metode contraceptive moderne pentru ca au si ele o rata de esec e absurd. A vedea cele 3-5% de esec si face abstractie de ele 95-97% de reusite mi se pare absurd". Pilula anticonceptionala este cel mai studiat medicament; iar astazi oamenii de stiinta sunt in masura sa afirme ca pilula contribuie la prevenirea cancerului de endometru si de ovar, a sarcinilor ectopice, a ovarelor chistice (numai pilula combinata) si a afectiunilor benigne de san.

In plus, ele au un efect benefic asupra eventualelor fibroame uterine (care pot scadea in dimensiuni), inflamatii genitale, precum si in cazul anemiilor (ca urmare a folosirii pilulei, menstruatia devine mai putin abundenta).

Medicamentul bun la toate
In ultimii ani, lumea medicala din SUA traieste revelatia descoperirii ca pilula are mult mai multe avantaje decat se credea pana acum. "Anticonceptionalele orale actuale ofera mult mai mult decat o contraceptie solida. Pentru ca efectele lor benefice care nu sunt legate de contraceptie sunt atat de importante, le prescriu si femeilor care nu au nevoie de contraceptie", spune dr. Andrew M.Kaunitz de la Spitalul Universitar din Florida.

Pilulele au efecte curative in urma matoarele afectiuni:
  • cancerul de ovare - Contraceptivele orale reduc riscul de cancer de ovare cu 40-80%. Efectul se constata dupa un singur an de utilizare si creste direct proportional cu durata utilizarii. Efectul protectiei continua timp de decenii.
  • cancerul de endometru - Contraceptivele orale scad riscul acestui tip de cancer cu 50%.
  • inflamatiile pelviene - Provoaca ingrosarea mucusului cervical, in consecinta, microorganismele nu pot patrunde in uter.
  • chisturile ovariene functionale
  • endometrioza
  • sarcini extrauterine (ectopice) - Incidenta sarcinilor extrauterine este cu 90% mai redusa la utilizatoarele de pilule.
  • tulburari menstruale - Utilizatoarele de pilule au un ciclu regulat, mai putin abundent si mai putin dureros.
  • acnee - Acneea nu le afecteaza numai pe adolescente, ci si pe femeile adulte. Cel mai indicat tratament pentru acnee este un contraceptiv oral (Orto Tri-cyclen).

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment