Se pare că tot mai multe femei devin mame după 30 de ani. Oare ceasul biologic a început să ne sune mai tîrziu sau condiţiile sociale sînt cele care determină această schimbare? Cît de importantă este vîrsta atunci cînd te hotărăşti să devii mamă?


Este o mare plăcere să te bucuri de libertate. Să poţi avea o viaţă socială bogată şi responsabilităţi mai puţine. Bunicile şi mamele noastre, însă, nici nu se gîndeau la asemenea lucruri. Pentru ele, a avea o familie pînă la 30 de ani era ţelul cel mai important. Astăzi, lucrurile stau cu totul altfel. Avem un partener şi ne preocupă profesia, sîntem 1iberi şi independenţi. Desigur, într-un anumit moment ne dorim copii, însă considerăm că ei mai pot aştepta. Dar cît timp?

Intre 20 şi 30 de ani
Cînd ai 20 de ani, totul pare mai uşor, inclusiv a fi mamă este o decizie care vine fără mari frămîntări şi pregătiri emoţionale. Vrei un copil şi gata! Consideri că o carieră mai poate aştepta, că este bine să faci un copil atît timp cît eşti tînără. Dacă ai găsit partenerul potrivit, restul pare floare la ureche. Poate chiar datorită vîrstei eşti mai puţin înclinată să îţi faci tot felul de probleme.

Dacă nu mă descurc? Cine mă ajută? Cum o să-l cresc? Cum o să-l educ? Oare ce pierd şi ce cîştig? Poate te-ai gîndit la toate acestea, dar fără să te frămînţi şi spunîndu-ţi că timpul le va rezolva pe toate. S-ar putea să ai ceva mai puţină răbdare cu micuţul şi să regreţi uneori că ai multe responsabilităţi acum.

Dar forţa celor 20 de ani îşi spune cuvîntul. Organismul tînăr şi sănătos face faţă unei sarcini cu mai mare uşurinţă.

Între 30 şi 40 de ani
Cu cît creşti în vîrstă şi maturitate, cu atît a avea un copil pare o responsabilitate mai serioasă. Acum gîndeşti altfel şi nu te mai arunci cu capul înainte cînd iei o decizie. Începi să te gîndeşti intens la schimbările pe care le va aduce copilul în viaţa ta. După o perioadă destul de lungă, în care relaţia cu partenerul s-a cimentat în jurul anumitor obiceiuri, apariţia unui copil va aduce modificări profunde. Relaţia în doi va trebui să se recalibreze către o relaţie în trei - sau chiar în patru.

Alături de bucuria de a avea un copil, oboseala îşi spune şi ea cuvîntul. Nu mai ai aceeaşi rezistenţă şi poate chiar unele mici probleme cu sănătatea te vor determina să fii mult mai atentă cu tine în perioada gravidităţii şi după. Trebuie să ţii cont şi de faptul că, după 30 de ani, fertilitatea este în scădere şi poate că va trebui să ai răbdare pînă cînd vei rămîne gravidă. Odată cu înaintarea în vîrstă a mamei, cresc şi riscurile de anomalie cromozomială la copil. Indiferent de vîrsta la care naşti, întîmpină acest eveniment cu inima deschisă.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment