Majoritatea sarcinilor durează circa 40 de săptămâni. O naștere prematură survine atunci când travaliul are loc cu mai mult de trei săptămâni înaintea datei. Nașterea prematură privează copilul de timpul necesar unei dezvoltări normale intrauterine. Consecința va fi un risc crescut pentru diferite afecțiuni și probleme de dezvoltare.

De multe ori, cauza sarcinilor premature și a nașterilor înainte de termen nu sunt clare. Numeroși factori contribuie la creșterea riscului de a naște înainte de termen.

Cei mai importanți sunt:
- antecedente de nașteri înainte de termen;
- sarcină gemelară, cu tripleți sau multiplă;
- probleme uterine, cervicale sau placentare;
- fumatul, consumul de alcool și utilizarea drogurilor înainte și în timpul sarcinii;
- anumite infecții, în special ale tractului genital inferior;
- boli cronice precum hipertensiunea și diabetul;
- probleme de greutate ale mamei: mama subponderală sau supraponderală;
- stresuri pshice acute;
- multiple avorturi;

Multor femei care au nașteri înainte de termen nu li se poate identifica nici un factor de risc.

Dacă există suspiciunea de naștere înainte de termen, medicul în îngrijirea căruia vă aflați, va examina dacă cervixul a început să se dilate și dacă membranele fetale au început să se rupă. De asemenea, va monitoriza atent durata și intervalul contracțiilor, iar în unele cazuri va efectua un examen ecografic pentru a urmări dimensiunea colului uterin.

Alături de medic se vor stabili riscurile și beneficiile evitării unei nașteri premature iminente.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment