Ca şi celelalte forme ale tumorilor maligne, cancerul intestinului gros şi al rectului debutează atunci când unele celule se modifică, încetează să funcţioneze normal, ies de sub controlul organismului şi încep rapid să crească haotic. Celulele care formează acest tip de tumoare provin din glandele mucoase ale epiteliului intestinului.

Predispoziţia pentru cancerul intestinului gros şi al rectului se transmite ereditar şi se înregistrează frecvent la persoanele care suferă de polipi intestinali. Aceste excrescenţe, de regulă inofensive, ale peretelui interior al intestinului gros devin uneori maligne.

Dacă în familia dumneavoastră aţi avut cazuri de persoane care au suferit de acest tip de cancer sau dacă v-au apărut polipi, trebuie să vă faceţi un control medical periodic şi să ţineţi o dietă alimentară care să contribuie la reducerea posibilităţii de apariţie a maladiei maligne.

În cazul cancerului intestinului gros şi al rectului este foarte importantă diagnosticarea timpurie. După 40 de ani, examinarea medicală anuală trebuie să includă examinarea intestinului gros, iar dacă în familia dumneavoastră au fost cazuri de îmbolnăvire de acest tip de cancer, atunci şi sigmoidoscopia (făcută cu ajutorul unui aparat fibro-optic, care permite medicului să vadă intestinul gros). Anunţaţi medicul de îndată dacă apar urme de sânge şi dacă nu dispar imediat.

Vitamina C - fiind un puternic antioxidant, atenuează creşterea celulelor maligne în intestinul gros.

Vitamina E, având calităţi de antioxidant şi neutralizator al radicalilor liberi, poate reduce numărul cancerigenilor în intestinul gros. Întrucât există persoane cărora vitamina E le provoacă creşterea tensiunii arteriale, aveţi grijă să vă controlaţi tensiunea înainte de a trece la o doză mai mare.

Conform unor date certe, combinaţia vitaminelor C şi E reduce şi mai mult riscul transformării maligne a polipului intestinal. Creşteţi treptat doza vitaminei E, verificând, după cum spuneam mai sus, tensiunea arterială.

S-a studiat, de asemenea, acţiunea comună a vitaminelor A, C şi E asupra persoanelor cărora li s-au eliminat polipii intestinali şi în cazul cărora era probabilă evoluţia cancerului intestinului gros. La numai 8% dintre subiecţii care au luat aceste trei vitamine pe parcursul a 18 luni a fost înregistrată apariţia polipilor noi. Fiţi atenţi: vitamina A, administrată în doze mari, poate provoca efecte secundare.

Dacă nu puteţi apela la ajutorul medicului, reduceţi doza zilnică a vitaminei A sau înlocuiţi-o cu  beta-caroten (substanţă similară vitaminei A, dar mai puţin toxică).

Administrarea dozelor de beta-caroten s-a dovedit a fi o modalitate eficientă de combatere a cancerului intestinului gros şi al rectului. Creşteţi consumul legumelor de culoare verde-închis şi galbenă, care sunt bogate în beta-caroten.

Deficitul acidului folic poate creşte riscul îmbolnăvirii de cancer al intestinului gros. Dacă printre rudele dumneavoastră au fost bolnavi de acest tip de cancer, administraţi acid folic zilnic; întrucât vitaminele din grupul B sunt mai active în cazul acţiunii în comun. Fiţi atenţi: acidul folic poate camufla deficitul vitaminei B12. Dacă administraţi zilnic mult acid folic, rugaţi medicul să vă verifice nivelul vitaminei B12 în sânge sau să vă injecteze, periodic, această vitamină.

Alimentaţia bogată în fibre solubile şi insolubile menţine consistenţa moale a excrementelor şi regularitatea defecaţiei. Cu cât substanţele cancerigene se află mai mult timp în intestine, cu atât este mai mare probabilitatea afectării celulelor epiteliului. Evacuarea regulată a intestinului reduce timpul de contact a conţinutului Iui cu epiteliul. Evitând constipaţiile, vă îmbunătăţiţi starea intestinului şi rezistenţa lui la boală. Creşteţi treptat consumul zilnic al fibrelor, până la 50 mg.

Calciul poate imobiliza unele tipuri de grăsimi în intestinul gros, după care, fără ca ele să provoace vreo daună, se elimină din organism. Este necesară administrarea calciului şi a magneziului în raportul de 2:1. În multe dintre magazinele cu produse naturiste puteţi găsi produse combinate aproximativ în acest mod.

Persoanele în alimentaţia cărora intră mult zahăr sunt supuse unui risc sporit de îmbolnăvire de cancer al intestinului gros. Consumul cantităţilor mari de zahăr schimbă condiţiile de viaţă pentru bacteriile utile care se află în intestin, reduce viteza de evacuare a maselor fecale şi slăbeşte sistemul imunitar. Dacă printre rudele dumneavoastră au fost suferinzi de cancerul intestinului gros şi al rectului, trebuie să reduceţi drastic sau să întrerupeţi complet consumul tuturor zaharurilor rafinate şi al produselor care le conţin.

Alimentaţia cu conţinut bogat în grăsimi animale şi carne roşie contribuie la evoluţia cancerului intestinului gros şi al rectului. Sub semnul întrebării rămân alimentele cu putere calorică mare (inclusiv cele care conţin multe grăsimi). Este posibil ca ele să contribuie la evoluţia cancerului la fel ca şi carnea prăjită prea tare sau grăsimile prinse de fundul tigăii, în care se formează agenţi cancerigeni.

Reduceţi consumul grăsimilor animale (grăsimi topite, gălbenuş de ou, carne grasă), astfel încât să le revină până la 8-10% din cantitatea totală de calorii obţinută din alimentaţie. Consumaţi mai puţină carne roşie, preferând carnea de pasăre, peştele, lactatele şi sursele vegetale de proteine.

Alimentaţia bogată în sodiu poate creşte riscul îmbolnăvirii de cancer al intestinului gros şi al rectului. Nu săraţi prea mult alimentele şi limitaţi consumul unor produse ca slănina sărată, alunele sărate, castraveţii şi varza murată.

Alcoolul creşte probabilitatea îmbolnăvirii de cancer a bărbaţilor, în medie de patru ori, şi a femeilor, aproape de două ori. Cu cât consumaţi mai mult alcool, cu atât este mai mare riscul. Dacă cineva dintre rudele dumneavoastră a suferit de cancer sau polipi în intestinul gros sau rect, este necesară excluderea alcoolului din alimentaţia dumneavoastră.

Fierul poate stimula creşterea celulelor tumorale. Dacă probabilitatea să vă îmbolnăviţi de cancerul intestinului gros şi al rectului este mare (predispoziţie ereditară, polipi în intestin), evitaţi dietele cu conţinut bogat în fier. Nu administraţi preparate de fier, dacă medicul nu a înregistrat la dumneavoastră o anemie legată de deficitul fierului în organism. Nu luaţi vitamine cu supliment de fier. Limitaţi, de asemenea, consumul de carne roşie şi spanac.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment