Cancerul tubar reprezintă o formă rară de cancer ginecologic. Maladia este una foarte gravă, fiind uneori greu diagnosticată, urmată de multe ori cu instalarea infertilității sau cu deces.

De obicei, acest tip de cancer, se pornește de la trompele uterine, însă mai poate fi întâlnită situația în care cancerul s-a răspândit sau a metastazat de la alte organe din vecinătate precum ovarele sau endometrul.

Cu toate că poate apărea la orice vârstă, cancerul tubar afectează cu precădere femeile de 50 - 60 de ani. Deseori poate fi întâlnit la femeile de rasă caucaziană care au avut puțin copii. Deoarece este o formă rară, sunt puține informații medicale despre cancerul tubar decât despre alte tipuri de cancer care se întâlnesc frecvent în practica medicală.
Cancerul tubar, afecțiune gravă
Nu se cunosc cauzele acestei boli dar oamenii de știință investighează rolul geneticii în apariția acestui tip de cancer. Sunt dovezi că femeile care au moștenit gene pentru cancerul ovarian sau de sân, numite BRCA1, au de asemenea un risc crescut de a dezvolta cancer tubar.

Tipurile de cancer tubar:
Pentru a stabili gradul de invazie al bolii, cancerul tubar este împărțit în patru stadii:
- stadiul 1: cancerul este limitat la una sau ambele trompe;
- stadiul 2: cancerul este prezent la una su ambele trompe și s-a extins în cavitatea pelvină;
- stadiul 3: cancerul s-a răspândit dincolo de cavitatea pelvină;
- stadiul 4: cancerul s-a răspândit la alte organe din corp, la distanta de pelvis.

Simptomele:
Manifestările clinice ale cancerului tubar pot mima simptomele altor probleme ginecologice. Unele dintre cele mai frecvente simptome sunt:
- sângerări vaginale anormale, mai ales după instalarea menopauzei;
- durere abdominala sau senzație de presiune în abdomen și pelvis;
- scurgere vaginală anormală, de culoare albă;
- existența unei mase pelvine la momentul diagnosticului, prezenta la doua treimi din paciente;

Diagnosticul
Deoarece reprezintă o formă rară de cancer, simptomele sunt nespecifice, se creează tabloul clinic al altor afecțiuni, diagnosticul este mai dificil. În unele cazuri, pacientele află că au cancer tubar doar după îndepărtarea chirurgicală a trompei afectate, în urma unei operații efectuate pentru o cu totul altă problemă de sănătate.

Există mai multe analize și investigații care ajută medicul să pună un diagnostic corect de cancer tubar:

- examenul clinic - palparea uterului, vaginului, ovarelor, trompelor, vezicii urinare și rectului pentru a observa o eventuala anomalie de formă și mărime și pentru a descoperi existența unei mase tumorale în pelvis;

- măsurarea CA125 – acesta este un test de sânge care măsoară concentrația unei proteine numite CA125 – un marker tumoral pentru neoplaziile ginecologice, inclusiv pentru cancerul tubar. Un procent de 85% dintre femeile cu cancere ginecologice au nivele ridicate ale acestei proteine. Testul nu este foarte exact pentru ca nivelul CA125 poate creste și în timpul sarcinii, la menstruație, în prezența unor afecțiuni ginecologice necanceroase sau în cancerele altor organe din corp;

- tomografia (CT) – este esențială pentru diagnosticul maselor tumorale, inclusiv a cancerului tubar, pentru ca permite vizualizarea tumorii, a mărimii sale, a raporturilor cu organele vecine etc;

- ecografia – este tot o metodă imagistică, mai puțin precisă decât tomografia, însă reprezintă o metodă screening pentru vizualizarea structurilor abdominale și pelviene.

Tratamentul
Tratamentul cancerului tubar implică intervenție chirurgicală urmată de chimioterapie. În managementul cancerului tubar se va lua în calcul vârsta pacientei, dorința acesteia de a avea copii, precum tipul și stadiul în care se găsește cancerul.

Chirurgia – este primul pas în tratamentul cancerului tubar și de regulă presupune îndepărtarea uterului, colului, trompelor uterine împreună cu ovarele, procedură numită histerectomie totală cu anexectomie bilatarală. Dacă tumora se răspândește la țesuturile vecine, specialistul încearcă să înlăture cât mai mult din masa tumorală.

Chimioterapia – se recomandă după intervenția chirurgicală, în scopul de a distruge celulele canceroase ramase în urma operației.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment