Emfizemul reprezintă o maladie pulmonară progresivă care produce alterarea respirației și reduce capacitatea de efort fizic. Emfizemul este consecința distrugerii țesutului pulmonar, adică a pereților dintre alveole și căilor aeriene mici. Când maladia este avansată, efortul expirator este atât de mare, încât simplul act al respirației poate duce ușor la epuizare.

Emfizemul este o boală cronică obstructivă ce se instalează gradual în decursul multor ani, iar simptomele precum scurtarea respirației, apar când afectarea pulmonară este deja ireversibilă.
Emfizemul pulmonar, simptome, caracteristici
Simptomele emfizemului
Principalele manifestări ale emfizemului sunt scurtarea respirației și reducerea capacității de efort, ambele înrăutățindu-se pe măsură ce maladia progresează. În timp, simptomele devin atât de grave, încât respirația este dificilă chiar și în repaus, iar infecțiile pulmonare agravează și mai mult starea pacientului.

Alte semne
- tuse cronică moderată. Tusea nu este comună în rândul pacienților cu emfizem. Când apare, este uscată, neproductivă (fără expectorație). O tuse cronică productivă poate indica o altă afecțiune obstructivă - bronșita cronică;
- scăderea apetitului și pierderea în greutate;
- oboseala;

Aerul inspirat călătorește printr-o rețea de căi aeriene ce se ramifică asemenea crengilor unui copac, de la cele cu diametrul cel mai mare (traheea, bronhiile principale), la cele mai mici (bronhiolele terminale, respiratorii) și în final ajunge în sacii alveolari și în alveole. În pereții sacilor alveolari există vase sangvine mici care preiau oxigenul din aerul inspirat și lasă dioxidul de carbon, rezultat din metabolism, în aerul ce va fi expirat.

În emfizem, inflamația distruge pereții fragili ai sacilor alveolari, iar bronhiolele își pierd elasticitatea, nu mai rămân deschise în timpul expirației, iar aerul rămâne blocat în sacii alveolari. În timp, sacii alveolari afectați confluează și formează adevărate bule de emfizem care scad eficiența respirației.

Cauzele emfizemului
Fumatul
Fumatul este o frecventă cauză a emfizemului. Fumul de țigară distruge cilii din mucoasa respiratorie a arborelui respirator. Aceștia au rolul de a curăța căile aeriene și a preveni pătrunderea în alveole a substanțelor din aer, germenilor, iritanților, poluanților microscopici etc. În lipsa unor cili sănătoși, substanțele iritante rămân în căile aeriene și o parte pătrund în alveole, generând inflamație și în cele din urmă distrugerea țesutului elastic din pereții sacilor alveolari și a bronhiolelor.

Deficiența unei proteine
La un procent mic de bolnavi, emfizemul este consecința unui defect genetic prin care nu se produce o cantitate suficientă din proteina numita alfa 1 antitripsina. Acesta are rolul de a proteja țesutul elastic din plămâni de acțiunea unor enzime. Deficitul de alfa 1 antitripsină conduce la distrugerea progresivă a țesutului pulmonar și în cele din urmă la apariția emfizemului.

Factorii de risc pentru emfizem
- vârsta. Cu toate că afectarea pulmonară specifică emfizemului este progresivă, majoritatea oamenilor cu emfizem produs de fumat încep să acuze simptomele acestei boli între 50 și 60 de ani;
- expunerea pasivă la fumul de țigară. Atât fumatul activ, cât și expunerea la fumul de țigară din mediu măresc riscul de emfizem;
- expunerea profesională la diferite substanțe chimice. Fumul produs de arderea substanțelor chimice, dar și inhalarea de praf provenit din lemn, bumbac etc, cresc riscul de emfizem;
- ereditatea. Deficitul moștenit de alfa 1 antitripsina este cauza de emfizem, îndeosebi înainte de 50 de ani, chiar dacă persoana nu este fumătoare;
- infecția HIV. Fumătorii infectați cu HIV au un risc suplimentar de a face emfizem față de cei neinfectați;
- maladii de țesut conjunctiv;

Diagnosticul emfizemului include examinarea clinică și anumite teste ce vor indica afectarea pulmonară. Medicul poate recomanda efectuarea testelor respiratorii funcționale, a radiografiei toracice, analiza gazelor sangvine, examen de spută, CT etc.

Tratamentul emfizemului urmărește reducerea progresiei bolii, ameliorarea simptomelor și prevenția complicațiilor. Terapia emfizemului cuprinde folosirea bronhodilatatoarelor, a steroizilor inhalatori, suplimentarea cu oxigen, antibioticelor și vaccinurilor pentru evitarea infecțiilor. În unele cazuri este necesar tratamentul chirurgical pentru înlăturarea zonelor pulmonare distruse de emfizem și a bulelor de emfizem.

Prevenirea
Un factor important al prevenției emfizemului este renunțarea la fumat. Deși fumul de țigară este principala cauza a acestei boli, evitarea mediilor poluate și limitarea expunerii la diferite substanțe chimice micșorează riscul de a dezvolta această boală.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment