Boala Menetrier reprezintă o maladie digestivă rară, ce afectează mucoasa gastrică. Stomacul este tapetat pe interior de o mucoasă ce conține glande responsabile de secreția sucului gastric, important pentru digestie datorită enzimelor și acidului clorhidric pe care le conține.
Mucoasa gastrică formează numeroase pliuri pentru a-și mări suprafața secretorie. În maladia Menetrier apare creșterea masivă (hipertrofia) acestor pliuri datorită creșterii exagerate a numărului de celule mucosecretorii ce formează glandele stomacului. Datorita aspectului dat, boala mai este numită gastrita hipertrofică sau gastrita cu pliuri gigante.
Mucoasa afectată de maladia dată este rareori inflamată și tot rar prezintă zone ulcerate. Secreția glandulară este abundentă și din acest motiv organismul pierde fluide ce conțin o proteină importantă numita albumina.
Boala Menetrier produce numeroase confuzii și păreri, datorită faptului că există și alte patologii ce evoluează cu creșterea pliurilor gastrice. În plus, cauzele acestei boli nu sunt cunoscute. Maladia este rară și afectează cu precădere bărbații între 30 și 60 de ani. Afecțiunea prezintă un risc de 10% de a se transforma malign, de aceea este recomandată urmărirea periodică a acestor pacienți și investigarea lor prin endoscopie digestivă și prelevare de biopsii gastrice.
Simptome
Simptomatologia maladiei date variază în dependență de caz, fiind comună multor afecțiuni gastrice. Principalul simptom al bolii este durerea și disconfortul în porțiunea superioară a abdomenului (epigastru). Alte simptome includ micșorarea poftei de mâncare, greață, vărsături, diaree, durere ulceroasă după masă. În cazurile mai grave pot apărea hemoragii digestive, manifestate prin vărsături cu sânge sau scaun negru, lucios datorită prezenței sângelui digerat.
Diagnostic
Boala Menetrier este diagnosticata prin diferite investigații imagistice ale stomacului ce pun în evidență pliurile hipertrofiate. Sunt utilizate tranzitul baritat și endoscopia digestivă superioară. În stabilirea diagnosticului un rol important îl are biopsia din mucoasa gastrică și examinarea anatomopatologică a probelor, ce pune în evidență mărirea numărului de celule glandulare (hiperplazia glandulare).
Tratament
Tratamentul maladiei Menetrier include medicație pentru înlăturarea sau controlul simptomelor dispeptice (greață, vărsături, arsuri retrosternale) și pentru tratarea inflamației. Dieta trebuie să fie bogată în proteine din cauza pierderilor de albumină. În cazuri mai grave, se poate ajunge la rezecția chirurgicală, parțială sau totală, a stomacului.