Impetigo este o infecție contagioasă a pielii, care afectează mai ales copiii și nou-născuții. Se prezintă sub forma unor vezicule roșii pe față, mai ales în jurul nasului și gurii. De cele mai multe ori apare ca urmare a pătrunderii unor bacterii prin leziuni ale pielii, dar infecția se poate instala și pe tegumente sănătoase. Veziculele se pot sparge, pot secreta lichid și pot dezvolta o crustă galben-maronie.

Impetigo este una dintre cele mai obișnuite infecții la copii. Poate apărea și la adulți, însă aceste cazuri sunt mai rare.
Impetigo, o infecție contagioasă a pielii
Boala este contagioasă și poate fi răspândită prin contact personal, prin folosirea acelorași prosoape, lenjerii, haine, jucării sau a altor obiecte. Veziculele pot fi răspândite în alte părți ale corpului prin grataj.

Impetigo este rareori periculos, de obicei se vindecă de la sine în 2 - 3 săptămâni. Datorită unor potențiale complicații, unii medici tratează impetigo cu medicamente antibiotice locale sau generale.

Cauzele apariției impetigo

Două tipuri de bacterii provoacă impetigo: stafilococul auriu, implicat în majoritatea cazurilor de boală și streptococul piogen. Ambele tipuri de bacterii populează în mod normal tegumentul, fără să producă infecția. Boala apare atunci când bacteriile pătrund în piele prin mici leziuni sau răni.

La adulți, impetigo este rezultatul unor traumatisme ale tegumentului, provocate de cele mai multe ori de alte boli dermatologice, cum ar fi dermatita. Copiii se infectează printr-o tăietură, prin grataj sau prin mușcături de insecte, dar infecția poate apărea și în lipsa unor leziuni evidente.

Contactul cu veziculele unei persoane infectate sau cu obiectele personale poate transmite infecția cu ușurință.

Stafilococul secretă o toxină care ajută la răspândirea infecției în pielea din jur. Acestă toxină distruge o proteină care leagă celulele tegumentului unele de altele și favorizează diseminarea infecției.

Simptomele impetigo

  • vezicule mici, roșii pe pielea din jurul nasului și gurii care se sparg cu ușurință și formează cruste galben-brune;
  • veziculele cresc în dimensiuni și ca număr: leziunile variază în dimensiune de la mărimea unui coș până la mărimea unei monede;
  • mâncărime;
  • în formele grave veziculele cu fluid sau puroi sunt dureroase și pot conduce la ulcerații ale pielii;

Prevenirea impetigo

Păstrarea unui tegument curat și integru este cea mai bună cale de a preveni infecțiile, inclusiv impetigo. Tratarea corectă a tăieturilor, rănilor sau înțepăturilor de insecte și aplicarea unui antibiotic local, scade considerabil riscul unei infecții cutanate.

Întrucât impetigo este o boală înalt contagioasă, trebuie să se evite contactul cu persoanele infectate, contactul cu obiectele persoanele sau cu obiecte de vestimentație ale celui afectat.

Gratajul (scărpinatul) leziunilor la bolnavul cu impetigo favorizează răspândirea infecției în alte regiuni ale corpului și, de asemenea, la alte persoane. Gratajul poate fi prevenit prin acoperirea zonelor infectate.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment