Una dintre afectiunile care se manifeste prin roseata obrajilor este cuperoza. Aceasta reprezinta al doilea stadiu evolutiv al rozaceei, o boala inflamatorie a pielii.

Localizarile cele mai frecvente ale cuperozei sunt la nivelul obrajilor, nasului si barbiei. Debuteaza sub forma unei rosete, initial legata de emotii, schimbari de temperatura, menstruatie, consum de alcool, care este fugace si poate disparea in timp dupa incetarea factorului agresor. Ulterior roseata se combina cu teleangiectaziile (dilatatii ale vaselor din piele) ce apar sub forma de linii rosii care dispar la aplicarea de presiune pe obraz, nas, barbie.

Dupa o perioada de timp se adauga cosurile, elementele papuloase, care se pot infecta, transformandu-se in pustule. In timp, netratata, boala se agraveaza, roseata devine permaneta, teleangiectaziile dau aspect dizgratios tegumentului, cosurile (pustulele) se hipertrofiaza, devin mai mari, iar la nivelul nasului, mai ales la barbati, poate apare o ingrosare a pielii, cu hipertrofia glandelor sebacee pe un fond rosu-violaceu care se numeste rinofima.

Cauzele obrajilor rosii
Cauzele aparitiei cuperozei nu sunt bine precizate. Predispozitia la cuperoza este frecvent ereditara. Intre posibilele cauze au fost identificate dilatarea exagerata a vaselor din piele, tulburari endocrine (apare des la menopauza), diferite afectiuni gastrointestinale precum gastrite, colon iritabil, tulburari de tranzit, avitaminoze si unele infectii.

Climatul are un rol important in aparitia si agravarea cuperozei. Este favorizata de sezonul rece, de variatiile bruste de temperatura, soare puternic, expunere la ultraviolete sau alte conditii meteorologice extreme. Puseele pot fi declansate si de ingestia de alcool, de bauturi sau alimente fierbinti, de consumul de produse foarte condimentate.

Au o predispozitie mai mare pentru aceasta afectiune persoanele blonde, cu tenul deschis la culoare, cei care au o viata sedentara, precum si femeile aflate la menopauza.

Cuperoza se poate agrava
Cuperoza este o boala cronica. Asta inseamna ca evolutia sa este lenta si de lunga durata si nu se vindeca de la sine. Adesea are perioade de agravare delansate de factori precum anotimpul, vreme rea, tulburari digestive sau endocrine. In evolutia sa cuperoza se poate insoti de afectari oculare: keratite, conjunctivite, blefarite. Uneori fazele de agravare sunt acompaniate de dureri de cap sau migrene.

Masuri ce pot fi luate
Consultul dermatologului este important atat din perspectiva diagnosticului (exista nenumarate afectiuni dermatologice sau din afara sferei dermatologice care seamana cu cuperoza), dar si al tratamentului care este individualizat pentru fiecare caz in parte. Se pot prescrie diverse creme cu aplicare locala cu metronidazol, eritromicina. Alteori sunt necesare terapii fizice precum crioterapia cu azot lichid, fotocoagularea cu laser, masajul de drenaj.

Masurile generale vizeaza corectarea tulburarilor digestive, avitaminozelor, evitarea alimentelor cu conservanti, renuntarea la tutun, alcool, evitarea stresului si oboselii. Trebuie evitate de asemenea trecerea brusca de la frig la cald sau invers, stresul emotional, aplicarea unguentelor cu cortizol pe fata, soarele puternic.

De asemenea se recomanda utilizarea cosmeticelor adecvate, destinate tenului cuperozic, pentru a nu agrava mai mult afectiunea. Trebuie evitate produsele cosmetice care contin alcool, vara diminuata expunerea solara si utilizate cremele cu protectie solara. Pentru a calma puseele de roseata se poate folosi apa termala.

In afara acestora rezultate bune se pot obtine cu tratamentele naturiste pentru cuperoza.

Se pot folosi in acest scop urmatoarele plante:
  • - ceapa: sucul de ceapa amestecat cu ulei de masline se aplica de cateva ori pe zi timp de o saptamana;
  • - levantica: se face o infuzie din aceasta planta si se pun comprese de trei ori pe zi;
  • - flori de portocal: infuzia din acestea se foloseste pentru stergerea fetei si pentru aplicarea compreselor;
  • - rozmarinul: solutia obtinuta din infuzia a 20 grame de planta se strecoara si se aplica sub forma de comprese dupa ce fata a fost curatata in prealabil cu aceeasi solutie.
Se mai pot folosi cataplasmele cu radacini de stevie salbatica, infuzia de izma, flori de tei sau patrunjel zdrobit.

RECENT

2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment