În majoritatea cazurilor erupţia care apare pe buze este cauzată de virusul herpesului simplu, care se ia prin folosirea comună a tacâmurilor, împreună cu persoana infectată, prin sărut şi alte tipuri de contact. În cazul pătrunderii virusului în piele (acest proces este înlesnit dacă buzele sunt crăpate), el formează un focar de infecţie pe buze sau pe pereţii cavităţii bucale.

Sistemul imunitar recunoaşte infecţia şi declanşează procesul de distrugere a ei. Virusul însă reuşeşte până în acel moment să-şi producă efectele şi pe buze apar erupţii dureroase. Mai mult decât atât, virusul poate apoi să migreze prin fibrele nervoase subţiri, care asigură sensibilitatea acestei zone a buzei, şi să pătrundă în creier. Acolo virusul „se odihneşte", de regulă, fără să provoace nici un fel de neplăceri, până când este activat de un oarecare factor. Printre aceşti factori se numără viroza respiratorie, trauma buzelor, fisurarea acestora sau supraîncălzirea la soare.

Virusul activizat începe să se înmulţească şi noi viruşi ajung prin fibrele nervoase în zona buzei, afectată anterior. Peste o zi-două, înainte de apariţia erupţiei pe buze, simţiţi deja ceva în neregulă şi vă gândiţi: „Se pare că răceala revine". Există preparate care distrug virusul înainte ca acesta să ajungă în creier, accelerează vindecarea buzelor şi previn apariţia erupţiilor noi. Aceste preparate sunt aciclovirul şi zoviraxul. Dar nici măcar ele nu pot distruge virusul aflat în stare de repaos.

Recomandat
Vitamina C reduce frecvenţa multor maladii virotice şi previne activarea virusului herpesului şi apariţia erupţiilor cutanate. Începeţi cu o doză zilnică de 500 mg şi creşteţi-o treptat, până la minimum 2 g pe zi. La apariţia primelor simptome ale erupţiei pe buze, măriţi doza până la 4 g pe zi sau până la nivelul toleranţei intestinului.

Combinaţia zincului cu vitamina C contribuie la prevenirea apariţiei repetate a erupţiilor. Zincul este necesar pentru activitatea normală a sistemului imunitar. Administraţi picolinat sau glicinat de zinc în doze de 100 mg şi 150 mg de vitamina C de două ori pe zi. pe parcursul unei perioade de minimum şase săptămâni. Dacă un asemenea tratament nu va ameliora situaţia, întrerupeţi-l.

Combinaţia zincului cu vitamina C ameliorează simptomele bolii în cazul multor persoane şi erupţiile nu se repetă. Uneori, înainte de trecerea virusului în stare de repaos, se observă „ultima" izbucnire a activităţii lui: de aceea aplicaţi tratamentul chiar şi în cazul unei singure apariţii a erupţiilor. Fiţi atenţi: administrarea zincului sub formă ionică poate provoca deficitul altor microelemente, cum este cuprul, din cauza concurenţei în timpul asimilării în intestin.

Administrarea compuşilor complecşi previne o astfel de concurenţă şi asigură asimilarea adecvată a tuturor microelementelor.

Vitamina E, în cazul administrării externe, atenuează repede durerea şi accelerează vindecarea buzelor. Goliţi conţinutul unei capsule de vitamina E (200 UI de succinat d-alfa-tocoferol) pe un tampon de vată şi aplicaţi-l pe buze de trei-patru ori pe zi. Continuaţi până la dispariţia simptomului.

Multe persoane care sufereau de herpes utilizau pe parcursul câtorva ani acidul L-lizină pentru prevenirea erupţiei repetate. Cercetările medicale au confirmat că acest aminoacid contribuie la ameliorarea bolii. Cel mai important factor este, în acest caz, raportul dintre L-lizină şi alt aminoacid, arginina.

Persoanelor care au administrat L-lizină pentru prevenirea evoluţiei bolii nu li se recomandă să consume alune, ciocolată, cereale, peltea, caise uscate şi stafide (toate sunt bogate în arginină). Se recomandă să consume mai multă carne, lapte, peşte, pasăre, bob, ouă şi drojdie de bere, adică produse care au un raport „corect" al aminoacizilor. Administraţi zilnic 500 mg de L-lizină. Dacă doriţi să scăpaţi de erupţiile deja apărute, administraţi zilnic 1-6 g de L-lizină între mese (însă cu oarecare carbohidraţi, de exemplu cu lapte sau iaurt). După dispariţia erupţiilor, puteţi administra 500 mg de aminoacid pentru prevenirea recidivelor.

Bacilii acidolactici, utilizaţi pentru prepararea iaurtului sau a laptelui bătut, vă pot ajuta în cazul herpesului. În cadrul unor cercetări s-a înregistrat ameliorarea bolii la 38 de persoane din 40, pe parcursul a 48 de ore şi, întrucât acest medicament este absolut inofensiv şi nu este scump, merită să-l încercaţi. Administraţi una-două pastile de lactobacili de patru ori pe zi. Puteţi, de asemenea, creşte cantitatea consumată de iaurt, lapte bătut sau acidofilină.

Contraindicat
Expunerea îndelungată la soare sau vânt puternic creşte probabilitatea agravării erupţiilor. Când staţi la soare sau faceţi schi, protejaţi-vă pielea cu o cremă care să conţină oxid de zinc.

RECENT

Aspecte epidemilogice ale izbucnirilor cu boli diareice acute în Republica Moldova (Nadejda Gafin, Aliona Nastas, Ion Bîrcă, Adrian Cotelea, Vasile Sofronie)
02.01.2020

În articol sunt prezentate unele aspecte epidemiologice ale izbucnirilor cu boli diareice acute (BDA) în Republica Moldova în anii 2014-2 [ ... ]

Impactul asupra sănătății și cel socioeconomic al morbidității prin varicelă în Republica Moldova (Silvia Negară, Vasile Sofronie)
02.01.2020

A fost studiată și analizată epidemilogic morbiditatea prin varicelă în Republica Moldova în perioada 1985-2017. Studiul dat este unul [ ... ]

Coxartroza, simptomeCoxartroza, simptome
03.04.2019

Coxartroza este o afecţiune care se caracterizează prin dureri la nivelul şoldului. Este o afecţiune cronică, care apare în urma degra [ ... ]

Sindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modernSindromul de intestin iritabil, una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern
03.04.2019

Sindromul de intestin iritabil este una dintre cele mai răspândite disfuncții ale omului modern. Statisticile arată că acesta afecteaz [ ... ]

Despre pietre la rinichiDespre pietre la rinichi
02.04.2019

Una dintre cele mai dureroase afectiuni este reprezentata de pietrele la rinichi, care pe atat de deranjanta esti si atat de raspandita pest [ ... ]

Sfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelorSfecla roșie, o legumă importantă în lista alimentelor
02.04.2019

Sfecla roșie ocupă un loc bine meritat pe lista alimentelor permise în orice dietă sănătoasă. Leguma este bogată în substanțe nutr [ ... ]

Cinci exerciții pentru o talie subțireCinci exerciții pentru o talie subțire
01.04.2019

Pentru a ne menține silueta este nevoie de o alimentație echilibrată, însă nu este de ajuns, aceasta ar trebui asociată cu un program  [ ... ]

Sindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor perifericeSindromul Raynaud, o afecțiune a arterelor periferice
01.04.2019

Sindromul Raynaud reprezintă o afecțiune a arterelor periferice caracterizată prin modificarea succesivă a culorii degetelor mâinii și [ ... ]

Alte articole...
2018 Sănătatea - Publicaţie de sănătate şi divertisment